Százezreket érinthet a kibővített árfolyamgát

Vágólapra másolva!
Mint arról nemrég lapunk is beszámolt, a hónap elején született meg a döntés a Parlamentben az árfolyamgát kiszélesítéséről. Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke szerint a következő hónapokban „százezres nagyságrendben” csatlakoznak a magyar hitelfelvevők a kibővített árfolyamgáthoz, köztük több tízezren olyanok is, akik eddig nemfizetők voltak.
Vágólapra másolva!

Patai Mihály, aki egyben az Unicredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója, a mai bankárreggeli után kiemelte: a bankrendszer részéről ígéretet tett arra, hogy az érintett magyar bankok mindent megtesznek a parlamenti döntés sikeres végrehajtása érdekében. A bankszövetség elnöke jelezte: az árfolyamgátba való beléptetés minden érintett bank számára komoly téma, kiemelt projekt.

A bankszövetség elnöke elmondta, a kiterjesztett árfolyamgát mellett szó esett az MNB növekedési hitelprogramjának folytatásáról is. A hitelprogram második fázisa más ritmust követel meg, és megbeszélték, milyen javítási lehetőségek állnak rendelkezésre. Emlékeztetett arra, hogy az MNB a héten rendez konferenciát a hitelprogram tapasztalatait összegzendő.

Patai Mihály elmondta, Matolcsy György MNB-elnök szavaiból úgy értette, hogy december első felében a monetáris tanács elé terjesztik a témát, megvitatandó, milyen változtatásokra lehet szükség a növekedési hitelprogram sikeres folytatása érdekében.

A bankárreggelin szó esett az európai uniós bankunióról is, számolt be az elnök. Bár a bankunió az eurozóna államai számára teremt új helyzetet, Magyarországnak is foglalkoznia kell vele, mert az országban működő külföldi tulajdonú bankok anyabankjai is tagjai lesznek a bankuniónak, és az itt érvényes feltételrendszereknek, követelményeknek Magyarországon is érvényesülniük kell. Matolcsy György tájékoztatta a bankvezetőket arról, hogy a kormány milyen döntést hoz majd a bankunióhoz való csatlakozásról. A bankok számára az a legfontosabb, hogy mindig nyitva álljon a legyen az esetleges csatlakozásra és részvételre, mert a magyar bankok egy része a bankunió tagja lesz, mondta el Patai Mihály.

A bankárreggelin a bankszövetség elnöke mellett részt vett Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, Rik Scheerlinck, a K&H, Fabrizio Centrone, a CIB, Nagy Csaba, a Magyar Fejlesztési Bank, valamint Wiedner Heinz, a Raiffeisen vezérigazgatója. Ott volt Spéder Zoltán, az FHB Jelzálogbank Nyrt. igazgatóságának elnöke, Vojnits Tamás, a Takarékbank igazgatóságának elnöke, illetve Zolnai György, a Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank, és Simák Pál az MKB elnök-vezérigazgatója. Az MNB részéről Matolcsy György és a jegybank három alelnöke vett részt a találkozón.