Pengeélen táncol a magyar piac

Vágólapra másolva!
Fontos technikai formáció rajzolódhat ki a BUX index grafikonján, ugyanis az 50 napos mozgóátlag alulról metszheti a 200 napos mozgóátlagot, így egy aranykereszt jelenhet meg a charton. Komolyabb szárnyaláshoz azonban néhány akadályt le kell küzdenie a BUX indexnek.  
Vágólapra másolva!

Pengeélen táncol a BUX index, ugyanis a legjelentősebb magyar papírokat tartalmazó index az 50 és a 200 napos mozgóátlagig esett vissza.

Az elmúlt hónapok teljesítménye alapján ez nem lenne még fontos szint, de a gyorsabb mozgóátlag most készül metszeni a lassabbat, tehát egy aranykereszt-jelzés rajzolódhat ki a grafikonon. Fontos ehhez az is, hogy a nevezetes mozgóátlagok fölött mozogjon a BUX index értéke.

A jelzést hosszabb távon pozitívnak szokták értékelni, bár legutóbb, júniusban túl sok emelkedést már nem tudott kiváltani. Az is igaz azonban, hogy megfelelő jelzést trendekben tudnak adni a mozgóátlag keresztezések.

Érdemes a napi grafikonon azt is észrevenni, hogy kezd beszűkülni a mozgás. Ilyenkor nagyobb kilengésre lehet készülni.

Ha csökkenő trendvonalat tör át 19 200 pont körül a BUX, akkor 19 700 pont környékét is megcélozhatja első körben.

Ha viszont a beszűkülésből inkább lefelé indul meg az árfolyam, akkor pedig az emelkedő trendvonal lehet menedék, majd 17 800 pont körüli korábbi mélypontok szintje.

BUX index napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A heti grafikonon jól látható a beszűkülés a BUX esetében, ugyanis hónapok óta egy szűk sávban oldalazgat az index. A Bollinger szalagok egymáshoz való közeledése is azt jelzi, hogy előbb-utóbb komoly trend kezdődhet a BUX-ban, a probléma az, hogy az indikátor nem ad indikációt a kilendülés irányára.

Ha felfelé indulna meg, akkor 19 917 pontnál a 200 hetes mozgóátlag lehet ellenállás, lefelé pedig nyáron elért mélypontokra szegeződhet a figyelem.

BUX index heti grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.
Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.
Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.

Mi az a Bollinger-szalag?

Olyan volatilitás alapú indikátor, mely egy 20 periódusú mozgóátlagból és két másik vonalból áll. A felső szalag esetében a középsőhöz hozzáadjuk szórás kétszeresét, míg az alsóból levonjuk azt.
Ha a szalagok összeszűkülnek az azt mutatja, hogy az árak ingadozása, a volatilitás alacsony a piacon. Tág szalagok ennek az ellenkezőjét jelzik. Jó jelnek tekinthető, ha az árfolyam rátapad a szalagra, de ha kívül kerül, akkor sok esetben korrekció következhet. Amennyiben a kurzus megérintette az egyik szalagot nagy valószínűséggel a másikat is megfogja.