Te, medve, nem húznál le a listáról?

2013.11.21. 12:27

Véletlenszerűnek tűnik az NFÜ által offshore-szégyenpadra ültetett cégek egyre fogyatkozó névsora a listára felkerültek szerint. Van, akit a reklamációra azonnal levettek, más azt állítja, nem is kapott levelet. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szerint, ha vannak is hibák, a rendszer működik, és egyébként is, a posta is tehet róla.

"A kérdőívet megkaptuk, határidőre visszaküldtük, aztán láttuk, hogy mégis azon cégek között szerepelünk, amelyek nem nyilatkoztak. Miután megkérdeztük, mit keresünk a listán, hamarosan levették a nevünket, és elnézést kértek" – mondta az Origónak Barkó Károly, a Hunguest Hotels szállodalánc pr-igazgatója az NFÜ átláthatósági felülvizsgálatáról.

A céget azért kerestük meg, mert feltűnt, hogy hétfőn még szerepelt az Nfu.hu szégyenfalán, kedden pedig már nem. A lista azokat a 2007 óta uniós pénzt nyerő pályázókat veszi sorra, amelyek nem töltötték ki és küldték vissza az NFÜ-nek a tulajdonosi hátterüket firtató – az offshore cégek kiszűrésére hivatott – kérdőívet.

Kérdésünkre, mit szól a Hunguest Hotels ahhoz, hogy egy állami szerv lényegében offshore-gyanúba keverte a vállalatot, Barkó  azt felelte, erről inkább nem mond semmit. Az eset nem egyedi, így járt egy pékséghálózat is, melynek ügyvezetője azzal a feltétellel szólalt meg, hogy nem írjuk le a nevét. Azt mondta, nagyon nem örülnek neki, hogy ott virított a nevük, de utólag nem tudnak mit csinálni.

Elkeverte a posta

A lista egyébként egyik napról a másikra majdnem 300 pályázóval lett karcsúbb, majd szerdán 22-en tűntek el róla. E sorok írásának pillanatában 453 nevet tartalmaz. Az NFÜ szerint ennek az az oka, hogy a névsor "csak tájékoztató jellegű", a későn beérkező nyilatkozatoknak megfelelően változik a létszám.

A szintén néhány napig offshore-gyanúban lévő visegrádi Sirály Étterem és Szálloda ügyvezetője, Zeller Róbert ugyanakkor azt mondta, jóval a határidő előtt feladták a nyilatkozatot, ajánlva, annak tehát bőven meg kellett érkeznie az előírt nyolc munkanap alatt. Ők nem tudtak róla, hogy felkerültek a listára, de nem is törődnek vele, "tiszta a lelkiismeretük".

A hiba az NFÜ szerint a postán lehet. Csepreghy Nándor fejlesztési államtitkár-helyettes kérdésünkre közölte, a múlt heti lista a szerdai állapotokat tükrözte, azóta újabb 300 nyilatkozat futott be – a postai keveredésen túl az is hosszabbá tehette az átfutási időt, ha egy cég valamelyik regionális NFÜ-irodához küldte a levelet, amelyet az továbbított a budapesti központba.

Akadnak azonban olyanok is, akik állításuk szerint egyáltalán nem kaptak kérdőívet, mégis úgy szerepelnek mint akik átvették. A Katedra Nyelviskola 2007-ben nyert el 9,8 millió forintot arra, hogy 24 munkatársát 200 órás angol képzésben részesítse. Az uniós pénz nem jött ingyen, kötelezettségekkel jár, ezt most jól megtanulhatta a cég. A projekt 2008 nyarán, öt és fél éve befejeződött már, de könnyen lehet, hogy a közel tízmillió forintot kamatostul vissza kell majd fizetnie, amiért nem küldte vissza az NFÜ nyilatkozatát.

"Nem is kaptunk ilyet. Megjegyzem, nem értem, miért kellene ilyen nyilatkozatot tenni, az akkori pályázatban benne volt, hogy én vagyok a tulajdonos" – mondta az Origónak Nagy Zoltán, a nyelviskola ügyvezetője és egyetlen tulajdonosa. Hozzátette azt is, hogy "majd pótoljuk", bár erre nem biztos, hogy lesz lehetőség: az NFÜ felmondja a támogatási szerződést a mulasztókkal, ami a pénz visszafizettetésével járhat. A cég tavaly 41 millió forint nyereséget ért el, egy több mint 10 milliós terhet igencsak megérezne a társaság.

A Katedra vezetője szerint talán az van a történtek hátterében, hogy a pályázat lebonyolítása óta megváltozott a cég székhelye, bár állítja, erről az NFÜ-t is tájékoztatták. A cégeknek ugyanis az úgynevezett fenntartási időszakban (pályázattól függően általában 3–5 év) még kötelező az összes vonatkozó adatváltozásukat bejelenteni.

"Nem kizárt az adminisztrációs hiba, de a 46 ezer pályázóból 45 500 visszaküldte a lapot, vagyis a rendszer jól működik" – jelentette ki Csepreghy Nándor. Azt mondta, akik felkerültek a listára, le is kerülhetnek, ha tudják igazolni, hogy ők rendben megtették a nyilatkozatot, vagy önhibájukon kívül nem jutott el hozzájuk a levél.

Egy része elúszik

Alapesetben azonban elállási eljárást indítanak azon cégek ellen, amelyektől nem érkezett válasz. Erről a pályázó kap egy értesítést, nyolc napon belül fellebbezhet. A fellebbezéshez kell beadnia például a postai feladóvevényt, amellyel igazolni tudja, hogy időben elküldte a nyomtatványt az NFÜ-nek, vagy azt, hogy ő valójában bejelentette a székhelyváltást.

Az offshore-vadászat és a választ nem adók támogatásának behajtása 70-100 milliárd forintot hozhat vissza Csepreghy szerint. Ez a pénz nem fog elveszni, mert a tartaléklistás pályázatokra tudják fordítani.

Aligha fog viszont pénzt látni azoktól a cégektől az NFÜ, amelyek azért nem válaszoltak, mert már nem is léteznek. A legfrissebb listán több olyan egykori nyertes pályázó is van, amelyek vagy megszűntek, vagy épp felszámolják őket. A Kéménylegények Kft. 2007-ben jutott 1,6 millió forint támogatáshoz, ebből három ember informatikai, két ember vezetőségi képzést kapott „ezzel is hozzájárulva cégünk versenyképességének növeléséhez”.

A jelek szerint a versenyképesség növelése mégsem sikerült: a cég telefonját már kikötötték, előfizető nem volt kapcsolható, a cégadatbázis szerint pedig felszámolás alatt vannak. Hasonlóan járt a tatabányai Media Markt és a Garrone-termékeket forgalmazó Garrone Magyarország Kft. is. Csepreghy szerint ilyen esetekben az NFÜ követelése is megjelenik a vagyonfelosztásnál – más kérdés, hogy a hivatal hányadik helyen juthat hozzá a pénzhez, ha egyáltalán hozzájut.

A listán érdekes cégnevek is felbukkannak. Ott van például több nagy médiavállalat, így a Ringier Kft., a TV2-t működtető MTM-SBS Zrt., a Geomédia Zrt., továbbá a technológiai-informatikai szektorból a Vodafone és a Synergon. A pénzügyi szektorból feltűnik a Citibank, a Morgan Stanley, a részben Garancsi István – a Videoton futballcsapat tulajdonosa – által birtokolt, a takarékszövetkezetek állami ellenőrzés alá vonását egyedüliként megúszó Duna Takarék.

És ott van a természeti katasztrófák utáni, állami megbízásból történő felújítások visszatérő kivitelezője, a rokoni szálon szintén Garancsihoz kötődő Veszprémber Zrt. E cégek közül többet megkerestünk, hogy valóban nem válaszoltak-e az NFÜ kérdőívére, a válaszokra egyelőre várunk.

Frissítés:

Csütörtökön kora délután a Ringier válaszolt: Mihók Attila vezérigazgató közölte, a kérdőív nem érkezett meg a céghez, ezért kitölteni sem tudták. Azt is mondta, nonszensznek tartja, hogy a társaság felkerül egy ilyen listára, amikor a Ringier szemmel láthatóan nem offshore cég, anyavállalatának tulajdonosa rendszeresen szerepel a nyilvánosság előtt, Magyarországon is. "Éppen mivel mindenki számára ismert a tulajdonosi szerkezet, nekünk ez nagy kárt nem okoz, de kisebb cégek számára nagyon kínos lehet" - jegyezte meg.