Meghalt a villanyborotvás Artur Braun

Vágólapra másolva!
Testvérével, az 1992-ban elhunyt Edwinnel futtatták fel a Braun-márkát.
Vágólapra másolva!

Nyolcvannyolc évesen elhunyt Artur Braun, a Braun világhírű háztartásigép-gyártó vállalat egykori társvezetője, a villanyborotva egyik atyja.

A háztartási kisgépek úttörője november 3-án hunyt el, a hírt azonban csak szerdán közölte a Procter & Gamble vállalat szóvivője a hesseni Schwalbachban. A mérnök Artur Braun néhány évvel idősebb bátyjával, Erwinnel tette világhírűvé a Braun nevet. Erwin 1992-ben hunyt el.

Artur 26 éves volt, amikor a testvérek apjuk, Max Braun halála után, az ötvenes évek elején átvették az 1921-ben Frankfurtban alapított vállalkozást. Mindössze nyolc hónap alatt teljesen új arculattal ruházták fel a Braun termékcsaládot a konyhagépektől a zenegépekig. A letisztult, funkcionális forma jellemezte termékeiket. Néhány évvel később a dizájnért már Fritz Eichler díszlettervező és filmrendező felelt.

Artur Braun vezetésével alkották meg az újonnan kifejlesztett borotvafóliával ellátott Sixtant SM 31 villanyborotvát. A villanyborotva koncepcióját már az 1940-es évek végén kidolgozták, a gyártás azonban csak azután indult meg, hogy Artur is a céghez került. Az egyik legismertebb Braun-termék is az ő nevéhez fűződik: az SK4 rádió-lemezjátszó kombináció, amelyet bádogdoboza és átlátszó, plexiüveg fedele miatt "Hófehérke koporsójának" is neveztek.

A vállalkozást, amely a világháború után 150 embernek adott munkát, a Braun testvérek idővel 5700 dolgozót foglalkoztató konszernné fejlesztették. 1967-ben eladták a vállalkozást a Gillette amerikai cégnek, amelyet 2005-ben a Procter & Gamble vásárolt fel.