Tovább lazíthat az EKB!

Vágólapra másolva!
Negatív betéti kamatokat vezethet be az EKB, ha további monetáris lazításra lesz szükség - tájékoztatott a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. A hírre nagyobb gyengülésnek indult az euró.
Vágólapra másolva!

A kiszivárgott hírek szerint:

  • A jelenlegi 0 százalékról -0,1 százalékra csökkentheti a betétek utáni alapkamatot az EKB, ha további monetáris lazításra lesz szükség. Ez azt jelenti, hogy a bankok fizethetnének a jegybanknak az ott parkoltatott betétjeik után.
  • Ez a hagyományos, 25 bázispontos vágásnál kisebb csökkentésnek felelne meg, mivel először csökkennének a negatív tartományba a betéti kamatok, és ezért az EKB előbb óvatosan bánna ezzel az eszközzel.
  • Mario Draghi jegybankelnök már a néhány héttel ezelőtti, kamatdöntést követő sajtótájékoztatóján jelezte, hogy az EKB "technikailag" készen áll a negatív betéti kamatok bevezetésére, ha szükséges.
  • Az EKB a negatív betéti kamatokkal ösztönözné a bankokat, hogy inkább helyezzék ki a szabad forrásaikat hitelek formájában a gazdaságba, azzal segítve elő annak javulását.
  • Peter Praet, az EKB igazgatósági tagja is jelezte a múlt héten, hogy a jegybank minden eszközt kész figyelembe venni, és bevetni, ha annak szükségét látja. Emiatt eszközvásárlások elindítása és a negatív betéti kamatok bevezetése is elképzelhető.

A hírre nagyobb gyengülésnek indult az euró, és a dollárral szembeni árfolyama az 1,35-ös szintek alá bukott.

EURUSD rövid távú grafikon Forrás: [Bloomberg, Ivnestor.hu]