Besül az európai palaforradalom

Vágólapra másolva!
Európában nincs meg az a lehetőség, hogy a palaolaj- és palagáz forradalom olyan mértékben átalakítsa az energiaipart, mint ahogy tette az az USA-ban – véli az Eon egyik vezetője. A szakember szerint az öreg kontinensen számos tényező hátráltatja a palaforradalom kirobbanását, így az jóval kisebbet „szólhat", mint Amerikában – írja a Financial Times.
Vágólapra másolva!

A jóval mérsékeltebb európai palagáz-és palaolaj őrületnek Leonhard Birnbaum szerint négy oka van:

  • Európában a gáz- és olajkitermelési jogok inkább az államot illetik a földtulajdonos helyett, így az utóbbi jóval kevésbé érdekelt a kitermelések engedélyezésére a területén. Amerikában épp ennek az ellenkezője figyelhető meg.
  • A fejlett olajipari szolgáltató szektor hiánya is akadályozza a palaforradalom elterjedését Európában.
  • Ezen túl nincs egy olyan pénzügyi piac, ami megfelelően támogatná a kitermelési jogokhoz szükséges hitelezést.
  • Európa geológiailag sem kedvező a palaforradalomnak, mivel kevés az olyan terület, ahol a bányászattól zavartalanul folyhatna a kutatás-kitermelés.

A szakember szerint ezek a tényezők magyarázzák a palaőrület elmaradását Európában, és ezek a problémák rövid távon nem fognak úgy megoldódni, hogy itt is elkezdődhessen a palaforradalom.

Az egyedüli ország Európában, ahol elindulhat ez az átalakulás, az Ukrajna. Ugyanakkor a kelet-európai ország a pénzügyi rendszere miatt szembesülhet nehézségekkel, így ott is kockázatok övezik a palaforradalom kialakulását.

A legtöbb szakértő hasonló véleményen van, mint Birnbaum. Az iparági szakemberek szerint is jóval kisebbet szólhat az európai palaőrület, aminek többek között a politikusok ellenállása az oka, akik nem támogatják a palamezők utáni kutatást Nyugat-Európában. Franciaország betiltotta a fúrásokat 2011-ben, míg Németországban addig nem engedélyezik a kutatásokat, amíg ki nem vizsgálják a talajvíz minőségére eddig gyakorolt hatásait.

Henrich Quick energiaipari szakértő szerint az európai népesség rendkívül szkeptikus a palaolaj és palagázzal kapcsolatban, ezért a hatóságoknak is rendkívül kicsi lehetőségük van „manőverezésre”. Így rövid távon ők sem látnak lehetőséget az európai palaforradalom kialakulására.

Mi az a palagáz?

A palagáz (angol nevén: shale gas) olyan hagyományos földgáz, melyet a föld pala képződmények apró üregeiből, csatornából hoznak a felszínre, ugyanakkor a hagyományos földgáznál mélyebben helyezkedik el. A palagáz az egyike a nem konvencionális gázoknak, melyeket a hagyományos gázmezőknél bonyolultabb technológiával lehet a kibányászni.

A legfontosabb újítást a horizontális fúrási technológiák elterjedése, illetve a hidraulikus repesztés fejlődése okozta. Olyan területeken vált kitermelhetővé a nyersanyag, amire korábban gondolni sem mertek volna. A horizontális fúrás miatt pedig nem szükséges annyi kutat fúrni, mint korábban, mivel szélesebb területet tudnak egy helyről elérni. A hidraulikus repesztés során apró repesztéseket végeznek különböző vegyi anyagok, homok és nagy mennyiségű víz felhasználásával. A föld azon rétegeit, melynek gyenge az áteresztőképessége megrepesztik, így könnyebben felszínre hozható a nyersanyag.

Mi a palaolaj?

A palaolaj (angolul: shale oil, vagy light tight) kitermelése költségesebb, mint a hagyományos olajfajtáké. A palaolajat azzal a technológiával termelik ki, amivel a palagázt. Mindkettő több mint két kilométerrel a felszín alatt, a betonkeménységű palába belekötve helyezkedik el, így azok nem termelhetők ki a hagyományos fúrási módszerrel.

A palát össze kell törni, az olaj esetében pedig sokkal nagyobb lyukakat kell ütni, mint a palagáznál, ahhoz, hogy azokon az olaj ki tudjon folyni. A lyukasztáshoz a palagázénál erősebb repesztési technológia szükséges. A palagázhoz hasonlóan palaolajból is jelentős készletek találhatók a föld alatt, viszont a kőzet repesztése után nagyon gyorsan csökken a kijövő mennyiség, a második évben tipikusan az elsőnek a felére. Ezért amíg egy hagyományos olajmezőt húsz évig lehet művelni, a palaolajnál folyamatosan fúrni és repeszteni kell, mert a két-három évvel korábban létesített kutak már szinte semmit nem termelnek.