Elrontotta a hangulatot a jegybank

Vágólapra másolva!
Sok újdonságot nem hozott a Fed jegyzőkönyve, a tőzsdék mégis negatívan reagáltak és csökkenéssel zárták a szerdai kereskedést. Ázsiában a gyengülő jenből profitáló Nikkei-en kívül lefelé veszik az irányt a vezető börzék. Ezek után az európai kereskedésben is mínusszal kezdődhet a nap a határidős indexek indikációi alapján.
Vágólapra másolva!

Tegnap a Fed jegyzőkönyv nyilvánosságra kerülése után lefordultak a kezdeti pluszokból az amerikai részvényindexek. A Dow Jones és az S&P 500 0,4 százalékos mínuszt szedett össze, a Nasdaq pedig 0,3 százalékot gyengült.

Pedig hatalmas újdonságok nem láttak napvilágot. Abban egyetértenek a Fed jegybankárai, hogy hamarosan el kell kezdeniük csökkenteni a kötvényvásárlási program méretén, viszont továbbra is bizonytalan, hogy mikor kezdhetnek lassításba. A legutóbbi ülésen 9-1 arányban szavaztak a program jelenlegi fenntartása mellett. A döntéshozók szerint a gazdaság nem változott lényegesen szeptemberhez képest, és a részleges kormányzati leállás csak mérsékelt és átmeneti hatásokat okozott.

A Fed jegyzőkönyv nyilvánosságra kerülése után erősödni kezdett a dollár, így a japán jen kezdett eltávolodni a 100-as szinttől, ami a Nikkei tőzsdeindexre is kedvező hatással volt, jelenleg 100,7 körül ingadozik a dollár/jen keresztárfolyam. A Bank of Japan a vártnak megfelelően nem változtatott monetáris politikáján.

Ellenben a többi vezető ázsiai piacon lefelé csúsznak az indexek. Nem tesz jót a hangulatnak, hogy az HSBC előzetes Kínára vonatkozó feldolgozóipari menedzserindexe 50,4 pont lett novemberben, szemben a várt 50,8 pontos értékkel. Így a korábbi jó napok után a sanghaji és a hongkongi index is a piros tartományban időzik, a feldolgozóipar gyengébb szereplése miatt.

Sorozatosan látnak majd napvilágot NYugat-Európából a Markit intézet előzetes beszerzési menedzserindex adatai, amelyek befolyásolhatják majd a kereskedés menetét. Délután pedig az USA-ból is érkezik majd a heti friss munkanélüliségi segélykérelmek alakulása, a feldolgozóipari PMI és a Philadelphiai Fed index is. Vagyis meglehetősen sűrű lesz a nap makroadatok szempontjából.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu
USD/JPY árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Nikkei értéke (pontban) Forrás: Bloomberg, Investor.hu