Tartozik a párt? Fizessen a pártelnök!

2013.11.22. 16:44

A Fidesz úgy módosítaná a kampányfinanszírozási szabályokat, hogy a pártok vezetőit személyesen is felelőssé tennék a pártjaik által felhalmozott tartozások után. Gulyás Gergely szerint így elkerülhetőek lennének az olyan helyzetek, amilyen az SZDSZ felszámolásakor következett be.

A Fidesz azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés a pártvezetőket is tegye felelőssé a kampánytámogatás utáni elszámolásban.

Felelősöket!

Az erről szóló módosító indítvány benyújtását Gulyás Gergely, a kormánypárt országgyűlési képviselője jelentette be pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A fideszes politikus hangsúlyozta, a pártok vezető tisztségviselőinek felelőssé tételével szakítanak azzal a két évtizedes gyakorlattal, hogy a pártok gazdálkodásának nem voltak felelősei. Gulyás Gergely szerint így a jövőben elkerülhetők lesznek az olyan lehetetlen helyzetek, mint ami most kialakult az SZDSZ felszámolása közben. Emlékeztetett, a szabad demokraták úgy halmoztak fel több mint egymilliárd forint tartozást, hogy azt már nem tudják visszafizetni.

A kormányoldal kezdeményezésének elfogadása után azonban már nem csak a pártnak, hanem vezetőinek is polgári jogi felelőssége lesz a felvett kampánytámogatások visszafizetésére - fejtette ki a képviselő. Ez azt jelenti, ha egy megszűnt pártnak nem elég a vagyona a kampánytartozása fedezésére, akkor a szervezet helyett annak vezető tisztségviselőinek, illetve elnökségének kell helyt állnia.

Kis pártoknak is jól jöhet, ha bevállalósak a vezetőik

Kérdésre válaszolva megjegyezte, több százmillió forintos kampánytámogatást csak a nagyobb, országos pártok kapnak, amelyeknek ingatlanvagyona elegendő fedezetet nyújthat egy esetleges tartozás kiegyenlítésére. A kisebb pártoknak ezzel szemben kevesebb forrással kell elszámolniuk, amihez elegendő biztosíték lehet a vezető tisztségviselőik személyes visszafizetési kötelezettsége.

Az Országgyűlés hétfőn öntheti végleges formába a jövő évi költségvetést megalapozó törvénycsomagot.