Corvinus FinLab: pénzügyi tanterem de luxe

Finlab de luxe, és mindez Budapesten: irreálisan valóságos körülmények között tehetik próbára a tudásukat a diákok
Vágólapra másolva!
A Budapesti Corvinus Egyetemen tegnap átadták a világ legnagyobb tőzsdéinek kereskedési adataihoz hozzáférést biztosító Corvinus Pénzügyi Laboratórium kereskedési termét. Az egyetemi trading roomnak is nevezett, régiónkban egyedülálló laboratóriumot főként azért hozták létre, hogy támogassa az egyetemen folyó  pénzügyi oktatás és kutatás módszertani megújulását, és ennek révén tovább növelje az egyetemi programok vonzerejét és a pénzügyi tudományok elismertségét minden területen.
Vágólapra másolva!
Finlab de luxe, és mindez Budapesten: irreálisan valóságos körülmények között tehetik próbára a tudásukat a diákok Forrás: Budapesti Corvinus Egyetem

A Magyar Tudomány Ünnepe eseménysorozat részeként ünnepélyes megnyitón adták át a Budapesti Corvinus Egyetemen a frissen elkészült Pénzügyi Laboratóriumot, amelynek neve Corvinus FinLab.

A labor létrehozásának egyik fontos célkitűzése az, hogy előmozdítsa a magyar közgazdasági-pénzügyi szakemberképzés minőségének hosszú távú fejlesztését, és hogy eloszlassa a pénzügyi piacok körüli felesleges álmisztikumot. Egyben fejleszti a hallgatók pénzügyi kultúráját, ösztönzi a befektetői gondolkodást, a személyes pénzügyi döntések megalapozását és a vállalkozói szemléletet, valamint életközelivé teszi a befektetés-elemzést és a kockázatkezelést.

A hosszú távú tervek között, szintén amerikai mintára, az is szerepel, hogy létrehozzanak egy befektetési alapot, amelyet a hallgatók menedzselnek majd. Az alapban a hallgatók elemzései alapján valódi pénzeket kezelnek majd, és maguk a diákok látják el a kapcsolódó stratégiai, szervezési, humánerőforrás-fejlesztési, számviteli, jogi feladatokat. Ezzel a gyakorlatban alkalmazhatják mindazt, amit az Egyetemen megtanulnak.

A helyiséget a Pesti Campus bocsátotta rendelkezésre. A Gazdálkodástudományi Kar a szakképzési támogatás terhére Bloomberg előfizetést vásárolt két évre, valamint saját forrásból átalakította a terem hűtési rendszerét. Az Informatikai Szolgáltató Központ biztosította a számítógépeket és a műszaki támogatást. A Gazdálkodástudományi Kar HÖK választmánya megszavazott egy 1 millió forintos támogatást, amit a laboratóriumban elhelyezett, az oktatásban használt legújabb angol nyelvű pénzügyi könyvek megvásárlására lehet fordítani. Az általános felsőoktatási forrásszűke és az eszközbeszerzési korlátozások miatt a belsőépítészeti tervezésre, a bútorokra, a kijelzőkre, egyéb informatikai és dizájneszközökre szponzori támogatást vontak be.

Berlinger Edina, a Befektetések és Vállalati Pénzügyi Tanszék Alapítványának elnöke, egyben a tanszék vezetője elmondta: a Pénzügyi Laboratórium szponzorai – a Budapesti Értéktőzsde, az OTP Bank, az Equilor, a McKinsey, az MSCI, a Morgan Stanley – olyan jelentős pénzbeli támogatást nyújtottak, amely nélkül a laboratórium nem jöhetett volna létre. Ezen felül támogatták a projektet azzal is, hogy aktívan részt vettek a koncepció kialakításában és a kapcsolódó tananyagfejlesztésben is. A szponzorok nem titkolt célja többek között az volt, hogy biztosítsák folyamatos hozzáférésüket a legképzettebb, legtehetségesebb és legambiciózusabb hallgatói réteghez.

Az exkluzív számítógépes Pénzügyi Laboratóriumba belépve az ember úgy érzi magát, mintha egy nagy pénzügyi intézmény kereskedési termében lenne. A kétmonitoros munkaállomásokon 15 perces késleltetéssel lehet nyomon követni a világ valamennyi nagy tőzsdéjén zajló kereskedést, a legkülönbözőbb gazdasági híreket, és rendelkezésre áll a piacok minden fontos jellemzőit tartalmazó, esetenként több évtizedre visszanyúló, historikus Bloomberg adatbázis is. A Közép- és Kelet-Európában egyedülálló létesítmény kialakításához az Egyesült Államok olyan vezető egyetemei szolgáltak példaként, mint a Richmond és a Bentley.

A belső kialakítás támogatja a modern oktatásban kulcsfontosságú dinamikus csoportmunkát, a széleskörű vizualizációs, statisztikai és adatbányászati eszközök alkalmazását és a szimulációs játékokat. Amikor éppen nincs a teremben tanóra, a hallgatók egyéni munkájukhoz, házi feladatok megoldásához, diplomamunkák elkészítéséhez használhatják a terminálokat, ebben segítséget kaphatnak a tanszék oktatóitól és demonstrátoraitól.