Kevesebb cégtől hajtana be több adót a NAV

járási hivatal, Az APEH Veszprém Megyei Igazgatóságán megkezdték az egyéni vállalkozók adóbevallásainak feldolgozását
Vágólapra másolva!
Számszerűen kevesebb adósnál, de a korábbinál magasabb adóhiányt állapítottak meg a NAV ellenőrei az év eddig eltelt részében. Folytatódnak a felturbózott adóellenőrzések.
Vágólapra másolva!

Amint arról már mi is írtunkkorábban, a NAV október végéig csaknem 17 ezer cégnél és 11 ezer magánszemélynél tárt fel adóhiányt. A vállalkozások nettó 474 milliárd forinttal, míg a magánszemélyek 34 milliárddal tartoznak - írja most a feketelista.hu.

És ez csak az adóhiány. A különbség az adóhiány és az adótartozás között, hogy míg az utóbbi a bevallott, de be nem fizetett adót jelenti, addig az adóhiányt a NAV ellenőrei állapítják meg a cégek vagy magánszemélyek ellenőrzése során.

Kevesebb cégnél állapított meg összességében nagyobb adóhiányt a NAV az elmúlt tíz hónapban Fotó: MTI/Nagy Lajos

A mostani adatok a tavalyi számokhoz képest azt mutatják, hogy az idén számszerűen kevesebb cégnél, ám nagyobb adóhiányt állapítottak meg a revizorok. Az adóbehajtás is ezt tükrözi; 2012. első tíz hónapjában 303,6 milliárd forint, 2013. január–októberben pedig 318,3 milliárd forint hátralékot sikerült beszedni.

Amikor a NAV is bebukja a pénzt

Behajthatatlan adóhiány (pénzeszköz, illetve értékesíthető vagyonfedezet nél küli) esetében az adóhatóság felszámolási eljárást, illetve cégtörlési eljárást kezdeményez az illetékes bíróságnál.

Ezekben az ügyekben kiemelt feladat a cég megszüntetésének mielőbbi kezdeményezése – tájékoztatott a NAV illetékese, hozzátéve, magánszemélyeknél az elévülési időn belül bármikor, akár többször is, megkísérelhetik a végrehajtást, ezért az eljárás akár öt éven túl is eltarthat!

Az elmúlt tíz hónapban – az előző év azonos időszakához képest – a végrehajtások száma 8,2 százalékkal, az adótartozások nagysága 17,4 százalékkal növekedett. Az egy évvel korábbihoz viszonyítva az idén 5,9 százalékkal több inkasszót adtak ki, 23,7 százalékkal nagyobb összegre. A NAV honlapján – a tavalyihoz képest – 12,4 százalékkal több ingóságot és 31,9 százalékkal több ingatlant árverezett.