Elbúcsúzhatnak a vasárnapi pótléktól a plázák dolgozói

Vágólapra másolva!
Megváltoztak a vásárlási szokások, a boltok a plázákban vasárnap is működő vállalkozásoknak minősülnek, így nem jogosultak a pótlékra a Kúria döntése szerint. A kereskedelmi érdekképviseleti szervezetekeket meglepte az ítélet.
Vágólapra másolva!

Precedensértékű döntést hozott a Kúria a boltok vasárnapi nyitva tartása ügyében: az ítélet, amely iránymutatást ad a munkaügyi ellenőrzésekhez, tisztázza a hétvégén is üzemelő bevásárlóközpontok kereskedőinek helyzetét.

A Magyar Nemzet által ismertetett döntés értelmében mivel megváltoztak a vásárlói szokások, a plázák boltjaiban dolgozóknak már nem feltétlenül jár 50 százaléknyi bérpótlék a vasárnapi munka után. A lap azt írja, hogy a korábbi bírói gyakorlattal szakítva a Kúria most úgy határozott egy még 2010-ben munkaügy eljárás alá vont kereskedő ügyében, hogy a fővárosi plázában található ruházati üzlet az elmúlt évek során átalakult vásárlási szokások miatt rendeltetése folytán vasárnap is működő vállalkozásnak minősül.

Kártyás Gábor, a munkajog.hu online tanácsadó portál szakjogásza szerint ez azért érdekes, mert az üzletházakban lévő valamennyi kereskedő immár abba a körbe tartozhat, amelyet a munka törvénykönyve külön is meghatároz, vagyis a rendeltetésük folytán vasárnap is működő munkáltatók. A jogszabály szerint ilyen például, ha a tevékenység igénybevételére a vasárnaphoz közvetlenül kapcsolódó, társadalmi szokásból eredő igény van. Ilyenek többek között a vendéglátóhelyek, a benzinkutak, egyes élelmiszerboltok.

Eddig vitatéma volt, hogy a hét végén is nyitva tartó plázák üzletei milyen megítélés alá esnek egy esetleges munkaügyi ellenőrzés során. Az új törvénykönyv lehetőséget ad minden, a kereskedelemben működő munkáltatónak a vasárnapi rendes munkaidő elrendelésére, ugyanakkor ebben az esetben 50 százaléknyi bérpótlékot is fizetni kell a dolgozónak. A rendeltetésüknél fogva a hét utolsó napján is nyitva tartó üzletekben viszont nem jár pluszpénz a munkavállalónak - írja a Magyar Nemzet.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára meglepőnek nevezte a Kúria ítéletét, mert eszerint a kereskedelem az eddigi jogértelmezésekkel szemben rendeltetésszerűen működik vasárnap, és így valóban nem kötelező bérpótlékot adni. A Kúria ezzel a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó eddigi jogértelmezést változtatta meg, ugyanakkor azt nem mondja, hogy tilos vasárnapi bérpótlékot adni - tette hozzá.

A kereskedők jelenleg mérlegelik a kialakult helyzetet. A munkaügyi ellenőrzéseken és a bíróságokon korábban olyan döntések születtek, hogy a kereskedelemben a vasárnapi nyitva tartás nem rendeltetésszerű - mondta Vámos György. Megjegyezte: ha egy cég a Kúria döntése alapján úgy dönt, hogy nem fizet vasárnapi pótlékot, egy esetleges munkaügyi pert később biztosan elveszít a dolgozóval szemben.

Sálinger József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint a Kúria döntéséből nem következik az, hogy átalakul az eddig kialakult gyakorlat, és mostantól nem kell bérpótlékot fizetni. Hozzátette: megdöbbenéssel fogadták a hírt, és mindenképpen szeretnék megvédeni a dolgozóknak a hétvégi munkáért járó plusz juttatást. Közlése szerint a szakszervezet munkajogászaival a következő napokban alakítja ki a részletes álláspontját.