A magyar fogyasztók nem értik, miért fontos a szellemi tulajdon

Vágólapra másolva!
Egy friss felmérés szerint a magyar fogyasztók 27 százaléka szerint elfogadható hamisítványokat vásárolni, ha az eredeti termékek túl drága. Az európai átlag sem sokkal jobb: 24 százalék.
Vágólapra másolva!

Az "Európai polgárok és a szellemi tulajdon: észlelés, tudatosság és magatartás" című kutatásban 26 500 válaszadó vett részt Európa összes országából. A tanulság: az Európaiak viszonya a szellemi tulajdonhoz meglehetősen ellentmondásos. Az elvek szintjén tiszteletben tartják, ám a gyakorlatban sokszor megsértik azokat.

A felmérés szerint a magyarok 12 százaléka gondolkozott el azon, hogy legális oldalról töltötte-e le a zenét vagy filmet az interneten, illetve a letöltők 7 százaléka jutott el odáig, hogy a weboldal legalitásának utána is nézzen.

Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettese a kutatási jelentés adataiból kiemelte: "a magyarok szinte fele, 47 százaléka ért egyet azzal a megállapítással, hogy a hamis termékek vásárlása tiltakozás és egyben ellenállás a piacvezérelt gazdasággal és a nagy prémiummárkákkal szemben, míg az európaiak csupán átlagosan 38 százaléka vélekedik erről hasonlóan". A szakember szerint ez a magas szám azt jelzi, hogy "a magyar fogyasztók nem értik pontosan, miért fontos a szellemi tulajdon védelme."

A jelentés kiemeli, hogy az európai válaszadók 86 százaléka egyetért azzal, hogy a szellemi tulajdon védelme fontos, mert hozzájárul a termékek és szolgáltatások minőségének javításához. A megkérdezettek 69 százaléka pedig azért ismeri el a szellemi tulajdon védelmének fontosságát, mert ez hozzájárul a munkahelyteremtéshez és a gazdasági növekedéshez.

Egyéni szinten ugyanakkor az európaiaknak átlagosan 34 százaléka úgy véli, a hamisított áruk vásárlása elfogadható, ha így pénzt takaríthatnak meg.

A válaszadók 38 százaléka látta úgy, hogy a hamisított áruk vásárlása a piacvezérelt gazdaság elleni tiltakozásként indokoltnak tekinthető, 22 százalékuk szerint az illegális forrásból való letöltés elfogadható, ha nincsen legális alternatíva a tartalmak megszerzésére, illetve 42 százalékuk tartja elfogadhatónak, ha ez személyes használatra történik.