Túl kevés alkohol fogy Kínában

Vágólapra másolva!
Lényeges kevesebb alkohol fogyhat Kínában a következő időszakban, így a francia konyakgyártó, a Rémy Cointreau nagy profitzuhanást vár üzleti évében. A befektetők meg is ütötték a részvényt a felettébb rossz hírekre, öt éve nem látott napon belüli árfolyamesést szítva a konyakgyártó papírjainak piacán.
Vágólapra másolva!

Beszakították a konyakgyártó árfolyamát

12 százalékos zuhanásban is volt a francia szeszesitalgyártó Rémy Cointreau árfolyama a keddi kereskedésben, miután a cég profit warningot tett közzé a március végén záruló üzleti évére vonatkozóan, elsősorban a kínai növekedés lassulását okolva.

A társaság jelentős, kétszámjegyű visszaesésre számít üzemi eredmény soron, amit a kedvezőtlen piaci körülményekkel magyaráz, olvasható a cég közleményében. A Rémy Kínában számít óriási lefékeződésre és még Európában is nagy bizonytalansággal számol a közeljövőben. A keddi konferencia beszélgetésen a vezérigazgató úgy fogalmazott, hogy akár 20 százalékkal, de még nagyobb mértékben is eshet az üzemi eredmény a 2014-es üzleti évben, számol be a Bloomberg.

Nem fogy elég alkohol Kínában

A hírügynökség szerint a „kedvezőtlen kínai körülmények” azt takarják, hogy a kommunista párt még egy éve elkötelezte magát, hogy a céges rendezvényeken visszább szorítja az alkoholfogyasztást, valamint az ajándékba adott prémium minőségű italok mennyiségét is kordában szeretné tartani.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Emiatt pedig nagy készletek halmozódtak fel a kiskereskedőknél, ami a Rémy profitabilitására is negatív hatással van. A Sanford Bernstein elemzője szerint a kilátások mindenképpen rosszabbak a vártnál, ráadásul továbbra is nagy a bizonytalanság a jövőbeni kereslettel kapcsolatban, mondta el Trevor Stirling a Bloombergnek.

A francia cég nem tervez azonban árcsökkentést Kínában a készletek kisöprése céljából, és továbbra is a prémium szegmensre fókuszál.

Már a szeptemberben záruló első üzleti évben is több mint hét százalékos zsugorodást szenvedett el a cég az üzemi eredmény soron, míg a bevételek 3,6 százalékkal csökkentek. A cég zászlóshajójának számító Rémy Martin konyak eladásai 10,4 százalékkal estek vissza az első félévben.

A Rémy Cointreau árfolyama (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu