A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa a várakozásoknak megfelelően 20 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatlábat. November 27-étől az alapkamat mértéke így 3,2 százalék.

A döntés nem meglepő, az elemzők többsége erre számított, és Matolcsy György jegybankelnök is azt mondta a napokban, hogy van még tér a kamatcsökkentésre.

A mostani lépés sorban a tizenhatodik kamatcsökkentés. Az előző három hónapban, augusztusban, szeptemberben és októberben is 20 bázisponttal csökkent a kamat, azt megelőzően - 2012 augusztusa óta - 25 bázispontos volt a vágás mértéke minden hónapban. A kamatszint kevesebb mint a felére csökkent azóta, hogy 2012 augusztusában enyhítési ciklusba kezdett a jegybank, akkor 7,0 százalékon állt az irányadó ráta.

Az Equilor elemzői úgy látják, hogy a hazai monetáris politika mozgástere érdemben nem változott a hónap folyamán: a Fed eszközvásárlási programjának kivezetése nagy valószínűséggel jövőre csúszik át, mindeközben az EKB háza tájáról érkező hírek (negatív betéti kamat, eszközvásárlási program) mind-mind abba az irányba mutatnak, miszerint Európa megkésve, de legalább hozzá kezd a monetáris lazítás eszköztár bővítéséhez.

Az elemzők arra számítanak, hogy a következő (az év utolsó) kamatdöntő ülésen is hasonlót lép a jegybank, feltéve, ha a külső környezetben nem következik be éles fordulat. Így év végére 3 százalékon állapodhat meg az alapkamat.

Az októberi inflációs mutató (0,9 százalék) vártnál (1,4 százalék) jóval alacsonyabb értéke a novemberi 11,1 százalékos rezsicsökkentés miatt tovább eshet, ezért átmenetileg elképzelhető deflációs környezet. Ennek kockázata azonban elég kicsi, mivel a maginflációs még mindig 3,5 százalékközelében állomásozik. A defláció akkor válhat tartóssá, ha az anyagilag jobb helyzetbe kerülő családok inkább megtakarítják többletpénzüket ahelyett, hogy többet fogyasztanának, költenének belőle.