Ritkán vállal fel hazai vállalat annyira érzékeny társadalmi problémát a CSR-tevékenysége részeként, mint a Richter Aranyanyu díj, ami az oktatásban és egészségügyben dolgozó nők megbecsüléséért küzd.

Vannak a sztenderd, "kockázatmentes" témák, amiket a nagyvállalatok a társadalmi felelősségvállalás (CSR) kampányuk középpontjába szoktak állítani, mint például a hajléktalanok vagy a tehetséges, de rászoruló gyermekek támogatása. És van a Richter Aranyanyu díj. Természetesen nem azt állítjuk, hogy az előbbivel bármi baj lenne, csak szeretnénk kiemelni, hogy jó, hogy az utóbbi is létezik.

A Richter Aranyanyu Díjat idén is hat civil nő vehette át. A három éve létrehozott elismerést jelképező szobrocskát és a vele járó 200 ezer forintot pedagógus, egészségügyi szakdolgozó és orvos kategóriákban ítélték oda.

A győztesek közt van gyerekgyógyász és gyerekpszichiáter, kórházpedagógus és óvónő, valamint gyógytestnevelő és gyógytornász is. 

A kezdeményezés célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése.

Valódi társadalmi probléma

Az pedig, hogy Magyarországon egyedülálló dolog komoly és érzékeny társadalmi problémát felvállalni, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Richter az Aranyanyu díjjal bezsebelte a kommunikációs szakma egyik legnagyobb elismerését, az CSR-megoldásáért és az év pr-projektjéért járó Prizma Kreatív Pr Díjat.

Az Aranyanyu díj zsűrije, Dr. Gyarmati Andrea olimpikon, gyermekorvos; Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója; Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó; Dobó Kata színésznő, és a „házigazdák”, Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs igazgatója, valamint Rácz Zsuzsa író, a díj megálmodója, idén is azokat a nőket keresték, akiknek személyisége és elhivatottsága példaértékű lehet valamennyiünk számára.

A Richter Aranyanyu díj idei zsűrije (balról jobbra) Nagy Tímea, Kriston Andrea, Rácz Zsuzsa, Gyarmati Andrea, Dobó Kata és Beke Zsuzsa

A jelöltek nem önmagukat jelölték, hanem többnyire páciensek vagy tanítványok nevezték őket. A több mint 250 névből végül 43 ezer beérkezett közönségszavazat és a hattagú zsűri döntése alapján állt össze a 12 tagú "shortlist" és a 6 díjazott névsora (vigyázat, a videókon biztosan elsírod magad!).

"Magyarországi központú multinacionális cégként abban a szerencsés helyzetben van, hogy kivételes rálátásunk van és ezzel együtt felelősségünk is a magyar nők helyzetével kapcsolatban," mondja Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs igazgatója. "Az Aranyanyuk messze az elvárható segítségen túl állnak mellettünk, és sikerrel küzdenek a kiszolgáltatottakat sújtó előítéletek ellen is," teszi hozzá Rácz Zsuzsa, író.

Az Aranyanyu díj egyébként most már harmadik alkalommal a vállalat Richter a Nőkért programjának elemeként került átadásra.

A díjat három kategóriában adták át, kategóriánként egy közönségdíjast és egy zsűri által választott díjazottat hirdettek ki. A győztesek idei névsora:

Pedagógus kategóriában a zsűri díjazottja Debre Istvánné óvónő, míg a közönségdíjat Tóthné Almássy Monika kórházpedagógus kapta.

Egészségügyi szakdolgozó kategóriában a zsűri Szabolcs Judit szigetmonostori gyógytornászt, míg a közönség Pektor Gabriella gyógytestnevelőt választotta.

Orvos kategóriában pedig a zsűri győztese a budapesti Dr. Máttyus Anna gyermekpszichiáter, a közönség pedig Dr. Kelen Kata gyermekgyógyászra szavazott.