Zajlik a dráma az 500 éves banknál

Vágólapra másolva!
Nem szűnnek a problémák a világ legöregebb bankja körül, a Monte del Paschi árfolyama már 6 százalékot esett, miután a hírek szerint végül 3 milliárd eurós tőkeemelésre kerül sor a cégnél, és egy a százhoz arányban vonják majd össze a részvényeket.
Vágólapra másolva!

Több mint 6 százalékot zuhant ma a világ legöregebb bankjának, az 1472 óta fennálló Monte del Paschinak az árfolyama, mivel a bajban lévő olasz bank tőkeemeléséhez a részvényeseknek mégnagyobb hozzájárulást kell nyújtaniuk. A 4,1 milliárd eurós mentőcsomaghoz a korábbi 2,5 milliárd euró helyett 3 végül milliárd euróval járnulnak majd hozzá a befektetők.

Szeptemberben egyébként szintén módosítottak az eredeti terveken, akkor az 1 milliárd eurót emelték 2,5 milliárdra, ami hasonlóan a mai naphoz heves árfolyamreakciót váltott ki. Hiába várták ugyanakkor a problémák mihamarabbi megoldását és tőkeemelés végrehajtását a befektetők.

Jól jelzi ezt a bank elnök helyettese, Giorgio Olivato távozása is, aki kevesebb, mint három hónapot töltött csak a banknál. Ráadásul a tőkeemelés korántsem biztos, hogy sikeres lesz, hiszen a botrányoktól hangos évek és a nem teljesítő hitelek arányának emelkedése sokakat távol tarthat még a bankrészvényektől. Az viszont tény, hogy a Monte Paschi már több bankkal is előzetes megállapodott a a tőkeemelésben való jegyzésről.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy az ügyhöz közeli források már azt is tudni vélik, miszerint a jelenleg 33,5 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező Monte dei Paschi alapítvány mihamarabb elhagyná a süllyedő hajót, és még a részvények árfolyamára komoly nyomást gyakorló tőkeemelés előtt távozna a bankból.

A Monte dei Paschi árfolyama (Milánó) Forrás: Bloomberg, Investor.hu