Kellemes meglepetést okozott a Raiffeisen

Vágólapra másolva!
Sikerült meglepnie a szakértőket a Raiffeisennek a harmadik negyedéves gyorsjelentésével. Az osztrák társaság a vártnál nagyobb profitot ért el az időszak során, elsősorban az emelkedő bevételeinek köszönhetően. A nem teljesítő hitelek viszont tovább növekedtek, és a magyar tranzakciós illeték is súlyos terhet jelentett a vállalatnak. 
Vágólapra másolva!

Emelkedő bevételek, növekvő céltartalék

Ahogy beszámoltunk róla, a vártnál, és a tavalyi évinél is többnyire jobb eredményekről számolt be harmadik negyedéves gyorsjelentésében a Raiffeisen.

Forrás: [Raiffeisen, Investor.hu]

A nettó kamatbevételek, a nettó kereskedési bevételek, valamint a díj- és jutalékbevételek egyaránt a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Utóbbihoz hozzájárult a Magyarországon az ügyfelekre áthárított tranzakciós illeték nagy része is. A magyar pénzügyi tranzakciós illeték 163 millió eurós terhet jelentett a vállalatnak.

A kamatbevételek növekedése elsősorban annak köszönhető, hogy a kamatmarzs egy év alatt 48 bázisponttal, 3,08 százalékra emelkedett a cégnél zajló likviditásmenedzsment és a különböző átárazási intézkedések következtében.

A kereskedési bevételek elsősorban az orosz és magyar leányoknál végzett, devizaalapú tranzakciók sikerességének köszönhetően ugrottak meg, mivel a devizaárfolyamok mozgása pozitív hatást gyakorolt a cég pénzügyi eszközeire.

Forrás: [Bloomberg, Raiffeisen, Investor.hu]

A cégnél megkezdett költségcsökkentéseknek egyelőre halvány jelei vannak, az adminisztratív költségek 7 millió euróval csökkentek, így az összes általános igazgatási költség 5 millió euróval, 0,6 százalékkal csökkent egy év alatt. Az osztrák bank számos leánybankjánál kényszerül fiókbezárásokra, leépítésekre, mivel három év alatt 450 millió eurót kívánnak faragni a költségekből.

Részben emiatt a Magyarországról való kivonulás is felmerült a Raiffeisennél, amiről azonban ellentmondásos hírek jelentek meg az elmúlt hetekben.

Negatívum, hogy a nem teljesítő hitelek aránya 10,3 százalékra emelkedett a tavaly év végi 9,8 százalékról. A banknál így már 8,478 milliárd eurót tesznek ki a nem teljesítő hitelek, melyekre 5,6 milliárd eurónyi céltartalékkal rendelkezik a vállalat. Csak a harmadik negyedévben 330 millió eurós céltartalékot képzett a Raiffeisen.

Itt azt nem szabad elfeledni, hogy a tavalyi negyedik negyedévben jókora céltartalékot képzett a bank, vagyis a tavalyi egész éves számot még úgy is teljesítheti, hogy az idei második félévben akkora céltartalékot képez, mint az elsőben.

Forrás: [Bloomberg, Raiffeisen, Investor.hu]

Az osztrák bank nettó profitja így 5 százalékkal visszaesett egy év alatt, azonban ez az elemzők által vártnál kisebb mértékű csökkenésnek felelt meg. A bevételek növekedésének áldásos hatását némileg ellensúlyozták a nemteljesítő hitelek után képzett céltartalékok magasabb költségei.

Forrás: [Bloomberg, Raiffeisen, Investor.hu]

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES

Mit várnak erre az évre?

A bank menedzsmentje az idei kilátásokkal kapcsolatban közölte, a nettó kamatmarzs óvatos növekedésére számítanak az előző évi értékhez képest. Az egész éves céltartalékolási kötelezettségük pedig 1,1-1,2 milliárd eurót tehet ki ebben az évben.

A vezetőség ezen túl ismét megerősítette, hogy a részvénykibocsátással megvalósított tőkeemelés továbbra is egy lehetőség a forrásbevonásra a vállalat számára. Ez nem jelent újdonságot, mivel az elmúlt hónapokban a vezérigazgató számtalanszor megerősítette ennek a lehetőségét. Továbbá közölték, hogy változatlanul nagy figyelmet fordítanak a költségek csökkentésére, és a hatékonyságuk növelésére. Ebben az évben a költségek éves szinten még enyhén emelkedhetnek a lengyel Polbank konszolidációja miatt.

Az eredményeket eleinte kedvezően fogadták a befektetők, mivel a Raiffeisen 0,7 százalékot drágult nyitás után. Azóta viszont tegnapi záróértékéig esett vissza az árfolyam.

Raiffeisen árfolyama (Bécs) Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]