Még nagyobb büntetést fizethetnek az amerikai bankok

Vágólapra másolva!
További 100 milliárd dollárt meghaladó kompenzációt fizethetnek az amerikai bankok a 2008-as válság kialakulásában játszott szerepük miatt az S&P hitelminősítő szerint - írja a Financial Times.
Vágólapra másolva!
  • Az amerikai bankok jelentős szerepet játszottak a 2008-as válság kialakulásában, mivel dollármilliárdos tételben adtak el olyan jelzálogfedezetű értékpapírokat jóval a valós értékük felett például a két legnagyobb jelzáloghitel-intézetnek is, a Freddie Mac-nek és a Fannie Mae-nek, melyekről tudták, hogy rendkívül értéktelenek. Ezeknek az értékpapíroknak a sorozatos bedőlése vezetett a válság kialakulásához.
  • Folyamatosan zajlanak az egyeztetések az amerikai bankok és a szabályozó hatóságok között arról, hogy a pénzintézetek mekkora összegeket fizessenek az okozott károkért.
  • Ennek keretében a JP Morgan 13 milliárd dolláros büntetés fizetésében állapodott meg peren kívül a különböző hatóságokkal. Korábban még soha egyetlen pénzintézet sem kapott ekkora büntetést. A Bank of America pedig jelenleg is egyezkedik egy 8,5 milliárd dolláros kompenzáció fizetéséről.
  • Ezen felül az S&P hitelminősítő becslései szerint az amerikai bankok akár további 104 milliárd dollárt fizethetnek a további megállapodások keretében a különböző piaci szereplőknek.
  • A további büntetések viszont vélhetően nem fogják befolyásolni a tengerentúli bankok hitelbesorolását az S&P szerint. Ugyanakkor a legnagyobb kitettséggel rendelkező vállalatok teherbíró képessége nem korlátlan, így jelentős kockázata lehet a pénzügyi rendszer stabilitására a további büntetéseknek.