A NAV 200 ezer liter szeszt tárol

Vágólapra másolva!
Plusz félezer autót, 1200 karton cigarettát és sok minden mást is.
Vágólapra másolva!

Tavaly 121 milliárd forint értékű pénzügyi és gazdasági bűncselekményre derített fényt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A csalásokból 28 milliárd forintnyit sikerült megtéríteni – írta a Világgazdaság.

A 14 389 eset nagy része adócsalás, ez a 121 milliárdos kárból közel 95 milliárdot tett ki. Ez az összeg messze elmarad attól az 1000 milliárdos tételtől, amelyről Horváth András volt adóellenőr beszélt. Szerinte ennyi pénzről évente lemond az állam azért, mert a NAV nem ellenőriz egyes áfacsaló cégeket. (Ezt a történetet itt követheti.)

A Világgazdaság szerint a NAV több százmillió forintot költ a lefoglalt áruk szállítására, tárolására, kezelésére. A lefoglalás után nem lehet egyből megsemmisíteni vagy elárverezni az árut, csak ha már jogerőssé válik, hogy az árut nem kaphatja vissza a tulajdonosa.

A NAV raktáraiban 200 ezer liter szesz, 1200 ezer karton cigaretta, 160 tétel (kamion és raklap) műszaki cikk és több mint 500 autó pihen. Emellett ingatlanok is vannak a NAV kezelésében, ezeket hagyományos, az ingóságokat pedig elektronikus árverésen értékesítik.