A magyar lakáshitel még mindig drága

törlesztőrészlet, forinthitel, illusztráció
Vágólapra másolva!
Magyarországon magasabbak a lakáshitelek kamatai, mint a környező országokban: egy 10 millió forintos lakáshitel esetében 15-20 ezer forinttal magasabb lehet a havi törlesztőrészlet, mint egy hasonló összegű kölcsönnél Szlovákiában, Ausztriában vagy Németországban - derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi portál 10 millió forintos 20 év futamidejű jelzálogkölcsönök átlagos havi törlesztőrészletét és kamatszintjének összetételét hasonlította össze. Magyarországon a forinthiteleket, míg Németországban, Ausztriában, Szlovákiában az euró alapú kölcsönöket vették alapul, 298,48 forintos árfolyamon számítva.

A 11 legnagyobb hazai bank legjobb hiteleinek átlagából kialakított összehasonlítás szerint Magyarországon a piaci lakáshitelek kamatszintje 6,8 százalék körül alakul, amelyhez 76 ezer forintot meghaladó havi részlet párosul.

A hazai kamatszint nagyjából 3 százalékponttal magasabb, mint a vizsgált külföldi országok mutatója, ezért lakáshitel felvételekor 15-20 ezer forinttal magasabb törlesztőrészlettel kell kalkulálni német, osztrák vagy szlovák szomszédokéhoz képest.

4 milliós többletkiadás az alapkamat miatt

A Bankmonitor szerint még a legkedvezőbb esetben is 16 ezer forinttal, azaz több mint 25 százalékkal kell többet fizetni Magyarországon, mint Szlovákiában, ami a teljes futamidő alatt egy családnak már közel 4 millió forintos többletkiadást jelent.

Rámutatnak ugyanakkor, hogy nemzetközi összevetésben a kamatfelár mértéke lényegesen nem magasabb, mint Németországban vagy Ausztriában. Összességében a kockázatmentes hozamon felül 3,2-3,8 százalékot tesz ki a kamattöbblet értéke, az itthoni 3,6 százalékhoz képest.

Így a havi törlesztőrészletben tapasztalt különbség döntő többségért tehát nem az alkalmazott kamatfelár, hanem a sokszorosan magasabb jegybanki alapkamat a felelős. Még úgy is, hogy a jegybanki alapkamat éppen ezen a héten csökkent zsinórban a 16. alkalommal, a Magyar Nemzeti Bank kamatvágási ciklusa tehát töretlen. Az alapkamat most 3,2 százalék, de a Bankmonitor elemzői szerint a nemzetközi befektetői megítélés miatt nem fog rövid időn belül az Európai Központi Bank 0,25 százalékos szintjére csökkeni.