Brutális mutatvány az utazási irodától

Vágólapra másolva!
A világ legöregebb utazási irodájának, a Thomas Cooknak a részvényei tavaly november óta már meg tízszerezték értéküket mivel a másféléve kinevezett új vezér komoly fordulatot indított el a cégnél. Tegnapi gyorsjelentése után pedig ugrott majdnem 15 százalékot, mivel a cég szép eredményeket közölt és további költségcsökkentéseket jelentett be. Alapos munka a vezérigazgatótól.
Vágólapra másolva!

Óriási mélységekből támadt fel a cég

Közel 15 százalékot ugrott a csütörtöki kereskedésben a Thomas Cook utazási irodának az árfolyama, miután a cég megemelte árbevételre vonatkozó előrejelzését, illetve költségcsökkentési célját.

Ezzel a cég papírjai három éve nem látott magasságokba szárnyaltak. Persze volt is honnan visszakapaszkodni az árfolyamnak, hiszen 2007 nyarán, amikor tőzsdére ment a cég az első kereskedési napon megfordult 301 penny-n is a részvény, majd 2011 november 23-án 8,8 penny-n is lehetett vele kereskedni.

A Thomas Cook árfolyama (London) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A cég pont a legrosszabbkor, a pénzügyi összeomlás hajnalán ment tőzsdére, majd az eurózóna hitelválsága és a magas üzemanyagköltségek is sújtották. Ráadásul az olyan népszerű nyaralóhelyeken, mint Görögországban, Egyiptomban, vagy Tunéziában történt politikai zavargások is komoly sebet ejtettek a cégen.

Alaposan felrázta a céget az új vezér

Nagyjából másfél éve viszont, mióta Harriet Green beült a vezérigazgatói székbe komoly teljesítmény javulást ért el a cég. Munkahely csökkentésekkel, iroda bezárásokkal és bizonyos eszközök értékesítésével sikerült leszorítani magas hitelállományát.

Harriet Green vezérigazgató Forrás: Thomas Cook

A szeptember végén záruló üzleti évében a társaság 263 millió fontos üzemi eredményt (EBIT) ért el, közel ötven százalékkal magasabbat, mint egy évvel korábban, ráadásul verve a 251 milliós elemzői konszezust is. A kiváló teljesítményhez nagyban hozzájárultak a Spanyolországba, a Kanári-szigetekre és a Törökországba meghirdetett fix áras utak. A cég a következő három évben 500 millió fonttal növelné profitját, amiben nagy szerepe lenn, annak, hogy még több tevékenységét vinné online felületre.

Green szerint a cég most már visszakerült a nyereséges növekedés útjára, és azt is elmondta, hogy a következő években még tovább növelheti majd eredményességét.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Nincs még vége a hatékonyság javításnak

A 172 éves cégnél ráadásul nem állnak le a költségcsökkentésekkel, ugyanis a korábbi célokban szereplő 440 millió fontos faragásnál tíz százalékkal többet fognak megspórolni 2015-re. Sőt, 2018-ra további 440 milliós nadrágszíjhúzás is jöhet.

Green úgy fogalmazott, hogy a korai költségcsökkentések csak az alacsonyan függő gyümölcsök leszüretelését jelentette, míg a következő időszakban a Thomas Cook hatékonyságának növelésével szeretnének sokat spórolni.

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES