Kiknek fáj az új trafikszabály?

trafikbezárások, dohánybolt, benzinkút
Vágólapra másolva!
A miniszterelnökkel jó viszonyban álló felcsúti polgármester családjának és a legjobb benzinkutakon, plázákban trafikokat nyitó vállalkozóknak is fájhat a kormány csütörtöki döntése, amely szerint a nagy üzletekben, benzinkutakon már csak fél évig lehet dohányt árulni. Összeszedtük, kik lesznek a trafikbezárások nagy vesztesei. Az indoklás szerint azért kell ezeket bezárni, mert aránytalanul jobban mentek, mint a többi trafik, és a forgalomkülönbségeket akarja kiegyenlíteni a kormány.
Vágólapra másolva!

Meglepő döntést hozott csütörtökön a kormány: 2014. május végéig be kell zárni a benzinkutakon és a nagy bevásárlóközpontokban alig több mint fél éve működő trafikokat, és a jövőben ezeken a helyeken nem is lehet újakat nyitni. Még azt is megtiltják, hogy a nagy bevásárlóközpontok közelében álló üzletsorokon vagy a parkolóban áruljanak dohányt. A döntés azért is meglepő, mert ezeken a forgalmas helyen működő trafikokat a koncessziók odaítélésekor mindenki jó helyeknek tartotta, és sok helyet el is vittek a trafikos nagyvállalkozók.

Éppen ezzel indokolta egyébként a döntést az Origónak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt: a forgalmi adatok elemzésekor kitűnt, hogy a legjobban menő 200 trafik viszi el az összforgalom 17 százalékát, miközben a 6300 trafik közül 2500 a csőd határán van, mondták érdeklődésünkre. Mivel a "top200" mind plázában, hipermarketben és benzinkúton működik, ezek kiköltöztetésével akarja a piacot kiegyensúlyozni a kormány. A koncessziós joguk egyébként nem veszik el, így valószínűleg kártérítésre sem lesznek jogosultak amiatt, hogy költözniük kell.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) hetente frissíti az engedéllyel rendelkező dohányboltosok listáját, mégis nehéz pontosan megmondani, hogy a kormány csütörtöki döntése hány céget és trafikot érint. A listán sokszor csak helyrajzi számokkal szerepelnek a telephelyek, így nem könnyű kideríteni, hogy melyik van benzinkúton vagy bevásárlóközpontban. Mivel egy cég legfeljebb öt trafikra szerezhetett jogot, ezért a nagyobb piacra vágyó vállalkozók bonyolult céghálózatokon keresztül szereztek érdekeltségeket, amelyeket szintén nehéz kibogozni. Így a lista nem teljes, de sikerült azonosítani a trafikbezárások nagyobb veszteseit.

Mészáros Lőrinc családja és barátai

Egyszerre 19 trafikot bukik a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc ismerősi köre, ugyanis az ország minden Auchan áruházában az ő érdekeltségeik nyithattak trafikokat. Az Auchan hipermarketekben Mészáros János, Jére Csaba, Jére Attila vagy a Lando-ker Bt. nyitottak trafikokat. Mészáros János a felcsúti polgármesternek, az Orbán Viktorral is baráti viszonyt ápoló Mészáros Lőrincnek a testvére. A Jére fivérek Mészáros Lőrinc alvállalkozói, és a Népszabadság cikke szerint egyben barátai is, a Lando-ker pedig Mészáros László felcsúti alpolgármester, egyébként csupán névrokon családjának cége.

Akik főként benzinkutakon és hipermarketekben nyitottak trafikot

Sokat veszít az új szabályozással az a két cég, melyet közös kültagjuk, Végh-Kajtár Erika kapcsol össze. A Dohány Trend Bt.-é a budakeszi Tesco dohányboltja, valamint az M1-M7 kivezetőjén lévő Agip-kút-McDonald's komplexum trafikja, illetve a 6-os út mellett egy OMV benzinkút is. A másik vállalkozás, a Trafik Trend Bt. három budapesti trafikja közül kell egyet bezárjon, továbbá elveszíti vecsési és dunaharaszti dohányboltját is, mivel mindegyiket OMV-kutakon nyitották. Az öt bolt közül tehát háromnak kell új helyet keresniük.

Szintén nagy vesztesnek tűnik a NAV trafikhelyszíneket és az üzemeltető cégeket összekötő aktuális listáját böngészve két, egymással összekapcsolható miskolci cég: az Adina Trade és az Argila Dohány kül- és beltagjai összesen nyolc koncessziót nyertek, ebből hatot nyitottak helyi benzinkutakon és Tesco hipermarketekben. A két cég egy miskolci fidesz-KDNP-s képviselőhöz, Takács Gáborhoz köthető, egyikben a felesége, másikban a felesége édesanyja tisztségviselő.

Van olyan kisvállalkozó is, aki egyetlen koncessziót nyert, és azt pont egy benzinkúton használta ki, ilyen például Tatabányán Lázár András és a Tajtékpipa nevű cége, Kerekharaszton Adonyi Adrienn és az AB Dohány, de a sárkeresztesi Agip-kúton trafikot nyitott Tropa Melinda is kezdhet gondolkodni, hova helyezze át egyetlen jogosultságát.

A Vimpex-vezér Vu Quy Duong érdekeltségei

Több benzinkúton és plázában lévő üzletet elbuknak a trafikpályázatok egyik nagy nyertesének, a Vimpex-vezér Vu Quy Duong érdekeltségei. A Sárkány Centerhez köthető vietnami vállalkozó érdekeltségébe tartozó Usayer Bt.-é egy nagyon jó helyen lévő benzinkút, a Budaörsi út kivezető szakaszán lévő OMV, illetve a szintén forgalmas helynek számító, a BAH csomóponton lévő OMV kút dohányboltja is. A Vimpex-kör nyitott trafikot a Mammut bevásárlóközpontban és a Köki Terminálon is. Van egy trafikjuk a 20. kerületi Topánka utcában egy bevásárlóközpont közelében is, a rendelet szerint az is be kell zárniuk.

A plázák trafikosai

A Westend bevásárlóközpontban egy olyan cég, a Tabac and More Bt. nyitott trafikot, amely a cégadatbázis szerint nem köthető egyik olyan nagy céghálózatokhoz sem, amelyek öt trafiknál többet nyertek el. Ugyanez a bt. nyitott a hetedik kerületi Garay Centerben, ezeken kívül marad még egy trafikjuk. A Duna Plaza trafikjában engedélyt kapó Tabák Bt.-nek még két trafikja marad. A kecskeméti Malom bevásárlóközpontban nyitotta meg egyetlen a trafikját a Gémes és Horváth Bt., nekik is költözniük kell majd, és a zalaegerszegi bevásárlóközpont trafikjánál is ugyanez a helyzet: Mateisz Renátának egy koncessziós jogosultsága van, azt a plázában használta ki az adatbázis szerint. Egészen másként fest a győri pláza ügye: a trafik bezárása valószínűleg nem rázza meg nagyon a Continental-körhöz köthető tulajdonost, neki ugyanis négy másik trafikja is van a városban, és kísértetiesen hasonló a Sopron Pláza trafikjának helyzete is, egy másik, szintén continentalos érdekeltségi körrel.