Vegyes teljesítményeket lehet látni az ázsiai tőzsdéken az amerikai piacok zárva tartása miatt alacsonyabb forgalom mellett. A japán Nikkei kisebb pihenőt tart az elmúlt napok ralija után.

 

Európában sem várható nagy mozgás, a határidős indexek alapján a tegnapi záróértékek közelében indulhat a kereskedés.

A Nikkei kisebb pihenőt tarthat az elmúlt napok ralija után, mivel tegnap hat éve nem látott zárócsúcsot ütött. A japán részvényindex 2005 óta nem produkált ilyen remek novembert, ebben a hónapban 9,3 százalékot tudott ralizni.

A Nikkei értéke (pontban)Forrás: [origo]

A többi ázsiai részvényindex vegyesen teljesít ma, többnyire tegnapi záróértékeik közelében mozognak. A hongkongi Hang Seng 0,3 százalékos, a kínai Shanghai Composite pedig 0,1 százalékos emelkedésre képes. A Hang Seng ezzel 2011 áprilisa óta nem látott szinten zárt.

A leggyengébben a japán Nikkei teljesített 0,4 százalékos mínuszával, de az ausztrál S&P/ASX 200 index is 0,3 százalékot csökkent.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

A hajnalban közzétett japán makroadatok vegyesen sikerültek, októberben 4 százalékon stagnált a munkanélküliségi ráta, pedig a szakértők 0,1 százalékpontos csökkenésre számítottak. A tokyói fogyasztói árindex viszont 0,9 százalékos bővülésről árulkodott novemberben éves alapon (várt: 0,7%). Eszerint egyre jobban látszik a japán vezetés infláció gerjesztésére tett kísérleteinek az eredményei.

Ezen túl az ipari termelés csak 0,5 százalékkal növekedett októberben az előző hónaphoz képest a várt 2 százalék helyett.

A jen tovább folytatta mélyrepülését, ma ötéves mélypontot ütött az euróval szemben, míg a dollárral szemben 102,6-on is megfordult, ami új féléves mélypontnak felelt meg.

USDJPY árfolyamForrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Amerikában tegnap nem volt kereskedés a Hálaadás ünnepe miatt, és ma is csak rövidített nyitva tartás lesz a tengerentúli tőzsdéken.

A nyersanyagpiacokon viszont nem állt meg az élet, az arany tegnap az 1245 dolláros szintig is felkűzdötte magát, ahonnan kissé visszacsúszott zárásra. Reggel 0,4 százalékos drágulást mutat, és 1242 dollárnál mozog az árfolyama.

A WTI nyersolaj minimális, 0,1 százalékos mínuszban mozog, amivel nem tudja korrigálni a szerdai nagyobb zuhanását. A WTI-n az amerikai készletadatok publikálása után ütöttek nagyot két nappal ezelőtt.

Ezen túl ma hivatalosan is megkezdődik Amerikában a karácsonyi bevásárlási szezon, és a vásárlók újra megrohamozzák majd az áruházakat.

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES