Nem látják az áfától a hiányt

Vágólapra másolva!
Nagyobb költségvetési hiány, fiktív áfabevételek a jövő évi költségvetésben és a körbeszámlázó cégek könyvelésében. Újraszabályozzák a trafikpiacot, s nem tudta lemondatni Matolcsy Oli Rehnt. A kormány az Alkotmánybírósághoz fordul a devizahitelek miatt. Ez történt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Nagyobb lesz a hiány a tervezettnél a jövő évi költségvetésben, dőlt el a költségvetési törvények módosítóinak megszavazásakor. A legnagyobb tétel az önkormányzati adósságrendezésre biztosított plusz 60 milliárd forint, de jelentős a BKV-nak juttatott extra 14 milliárd forint is, ami bőven ellensúlyozza a jövő évi bérletárcsökkenésből származó bevételkiesést. Külön érdekessége a módosítónak, hogy a BKV-nak juttatott támogatásra úgy talált forrást a kormánypárti oldal, hogy megemelte a tervezett áfabevételek összegét.

Fiktív áfabevételek azonban nem csak a jövő évi költségvetésben vannak, hanem egyes cégek könyvelésében is. A hatóságnak ez az első nagy fogása, mióta Horváth András volt adóhatósági dolgozó a nyilvánosság elé állt az állítólagos áfacsalások miatt.

Az adóhatóságról a héten kiderült, hogy a kleine fische gute fische, a kis halak jó halak elvét is fontosnak tartja: ezúttal a NAV munkatársai nem jósnőhöz jelentkeztek be, hanem lakást béreltek, és zárlakatost, üvegest, épületasztalost, a szobafestőt, a víz-, a villany- és háztartásigép-szerelőt buktattak le.

Matolcsy György is aktív volt a héten, az általa vezetett jegybank egy, a Mol-részvények árfolyamát megmozgató írás miatt 3-3 millió forintos bírságot szabott ki a Napi Gazdaság és a Napi.hu kiadójára. Maga Matolcsy pedig lemondásra szólította Olli Rehnt, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosát az EU "elhibázott gazdaságpolitikája" miatt. Aligha meglepő, hogy Oli Rehn pusztán ezért nem fog lemondani.

Sűrű hetük volt a trafikosoknak: a hét elején még örülhettek, hogy akár bukmékerkedéssel egészíthetik ki a jövedelmüket, később azonban már sokuknak főtt a feje, mihez kezdjen, ha be kell zárnia a hipermarket vagy benzinkút közelében nyitott trafikját. Fura fordulat, hiszen ezzel például a kormányfővel jó viszonyt ápoló Mészáros ismerősi köre is bukik 19 trafikot.

A hét jó híre volt, hogy maradt 9,8 százalék a munkanélküliségi ráta augusztus-október között, ami megegyezik a legutóbbi adattal. A pozitívnak tűnő adatok maradnak valószínűleg egészen a választásokig, köszönhetően a téli közfoglalkoztatásra szánt plusz 30 milliárd forintnak. A hét másik kedvező makrogazdasági híre szerint pedig 9,8 százalékkal nőttek a beruházások.

Pénteken közölte az igazságügyi tárca, hogy a devizahitelek miatt az Alkotmánybírósághoz fordul. A minisztérium szerint az árfolyamkockázat adósokra hárítása, az egyoldalú hitelezői kamatemelés és az árfolyamrés miatt, a devizaalapú kölcsönök törlesztő részleteinek növekedése elengedhetetlenné teszi a devizahitelezésből adódó problémák végleges rendezését. A kormány az alaptörvény azon rendelkezésének értelmezését kéri, amely szerint "Magyarország biztosítja a tisztességes gazdasági verseny feltételeit. Magyarország fellép az erőfölénnyel való visszaéléssel szemben, és védi a fogyasztók jogait".