Elbántak a kispapírokkal Kínában

Vágólapra másolva!
Nagyot zuhant nap közben a sanghaji index a hétfői kereskedésben, miután napvilágot látott a hír, hogy a hatóságok nem sokára eltörlik a tőzsdei kibocsátások előtti moratóriumot. A ChiNext index, ami száz start-up cég részvényét tömöríti óriási mértékű, 8,1 százalékos zuhanást szenvedett el. A háttérben az áll, hogy a megnövekvő részvénykínálat a már börzén lévő részvények árfolyamának leértékelését vonja maga után.
Vágólapra másolva!

A kínai hatóságok még 2012 végén szabtak gátat az új tőzsdei kibocsátásoknak (IPO), azonban most várhatóan jövő januártól újra lehetőség nyílik az IPO-ra. Nagyjából 800 vállalat várhat a tőzsdei megjelenésre, amelyeknek körülbelül háromnegyede kis- és közepes cég.

A ChiNext Index, ami száz, leginkább start-up vállalakozás részvényét tömöríti hatalmas, 8,1 százalékos zuhnást szenvedett el, mivel főleg őket érinti hátrányosan a döntés. Egyébként ez az index idén több mint 70 százalékkal emelkedett, igencsak túlszárnyalva a három százalékos csökkenést felhalmozó Shanghai Composite-ot.

A Shanghai Composite index volt már 1,7 százalékos esésben is ma, onnan azonban sikerült kicsit korrigálnia, és 0,6 százalékos mínuszban zárt.

Egyébként a ma megjelenő, HSBC által gyűjtött feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 50,8 pontot mutatott, ami felülmúlta az elemzői várakozásokban szereplő 50,5-ös értéket. Vagyis úgy tűnik tovább javul a világ legnépesebb országának feldolgozóipara, ami jobb kilátásokat jelent az egész gazdaságra nézve.

A többi ázsiai piacon is inkább az eladók voltak többségben, az ausztrál és a dél-koreai parkett is mínuszban fejezte be a napot. Ellenben a hongkongi tőzsdemutató emelkedni tudptt, mivel ott inkább a jobb feldolgozóipari PMI-ra koncentrálnak a befektetők. A vasárnapi hivatalos kormányzati PMI adat is jobb lett, mint a prognózisokban szereplő érték. (tény: 51,4, várt: 51,1)

Japánban minimális mínusz alakult csak ki zárásra, míg a dollár/japán jen keresztárfolyam továbbra is a 102-es szint felett mozog.

Amerikiában a pénteki rövidített kereskedésben a Dow Jones és az S&P 500 index is alig mozdult, ellenben a Nasdaq 0,4 százalékos pluszra volt képes, köszönhetően az Apple 1,9 százalékos emelkedésének is, amivel árfolyama 556 dollár fellett áll.

A Hálaadással pedig az USA-ban elkezdődött a karácsonyi bevásárlási szezon. Az első két nap 12,3 milliárd dollárt hagytak a boltokban az amerikaiak az első napvilágot látó értékesítési adatok szerint. Az online vásárlások pedig 3 milliárd dollárt tettek ki, ami mindenkori rekordnak számít. A bepörgő bevásárlási szezonnak a kereskedelmi vállalatok befektetői is örülhetnek, az eBay például 2,5 százalékot, a Best Buy 2,4 százalékot erősödött pénteken.

A határidős indexek alapján csak minimális elmozdulás várható a nyugat-európai tőzsdéken.

A ChiNext Index értéke (pontban) Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu