Hiába kaptak pénzt, nem tudnak fizetni a kórházak

Vágólapra másolva!
Összesen 33 milliárd forintból kellene kiegyenlíteniük 71,4 milliárd tartozást.
Vágólapra másolva!

Ultimátummal felérő kéréssel fordultak egyes kórházak a beszállítóikhoz, azt kérve tőlük, hogy engedjék el tőketartozásaik egy részét, illetve tekintsenek el a késedelmi kamatoktól, mert annak ellenére sem képesek kifizetni a lejárt tartozásaikat, hogy az államtól erre a célra kompenzációt kaptak.

A Világgazdaság az egyik megyei kórház levelére hivatkozva azt írja, hogy az intézmény nem akarja kifizetni a számlatartozásait, illetve megfizetni a törvény szerinti késedelmes fizetés után járó kamatot, mert a kapott összeg nem teszi lehetővé minden szállító részére az október végéig esedékes számlák kifizetését.

A részleges konszolidáció során 93 egészségügyi intézmény összesen 33 milliárd forintot kapott kifejezetten a gyógyszer-nagykereskedők, az orvostechnikai eszközöket gyártó és forgalmazó cégek felé fennálló kifizetetlen számlái részleges rendezéséhez.

Az összeg azonban nem fedezi a teljes kórházi tartozást, amely a Magyar Államkincstár adatai szerint október végén 60 milliárd forintot tett ki, és ebbe nem számolták bele a gyógyítással is foglalkozó egyetemek 11,4 milliárdos tartozását.