Ezen a héten sem fogunk unatkozni!

Vágólapra másolva!
Rendkívül fontos hétnek nézünk elbe, ugyanis számos piacmozgató statisztika és esemény lát majd napvilágot az előttünk álló napokban. A fajsúlyosabb események a hét második felében várhatóak, akkor ugyanis a Bank of England és az EKB is kamatdöntő ülést tart majd, ezen túl fontos makroadatok fognak érkezni az amerikai munkaerőpiacról is.
Vágólapra másolva!

Ezen a héten sem fognak unatkozni a befektetők, mivel számos fontos makroadat napvilágot lát majd az előttünk álló napokban. Hétfőn délelőtt a különböző feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek (PMI) közzétételére figyelhettünk, többek között Magyarországon, Németországban, Franciaországban, és az eurózóna egészére is publikálták ezt a statisztikát. Délután pedig az USA-ból fog napvilágot látni a PMI novemberi értéke.

Kedden kissé nyugodtabb napra lehet számítani a makroadatok tekintetében, csupán egy kínai PMI, a magyar kereskedelmi mérleg, és az eurózóna októberi termelői árindexe fog nyilvánosságra kerülni a fontosabb statisztikák közül.

Szerdától viszont csak kapkodhatják majd a fejüket a befektetők, mivel a legfajsúlyosabb események a hét második felében lesznek esedékesek. Szerdán az HSBC Kínára vonatkozó szolgáltatói PMI értéke fog megjelenni hajnalban, amit a harmadik negyedéves magyar GDP végleges olvasata fog követni. Eszerint 1,7 százalékos volt a hazai gazdasági növekedés a harmadik negyedévben éves alapon.

Délelőtt az eurózóna-tagországok szolgáltatószektorára vonatkozó PMI adatai mellett az eurózóna harmadik negyedéves GDP-adata is megjelenik, mely szerint 0,4 százalékos lehetett a gazdasági visszaesés éves alapon. Az előző negyedévhez képest viszont 0,1 százalékos lehetett a növekedés.

Amerikából a Fed QE3 programjának jövője szempontjából kulcsfontosságú munkaerőpiaci adat lát majd napvilágot, az ADP szerint 173 ezer fővel bővülhetett a foglalkoztatottak száma novemberben az előzetes várakozások alapján. A nap egyik legfontosabb eseménye a Fed Bézs könyvének esti közzététele lesz, melyből fontos információkat lehet majd leszűrni, hogy az amerikai jegybank miként vélekedik a gazdaság állapotáról. Ez szintén fontos iránymutatással szolgálhat a pénzpumpa jövőjével kapcsolatban, melyet az elemzői várakozások szerint jövőre kezdhet csökkenteni a Fed. Ennek a lehetséges piacra gyakorolt hatásairól is beszélünk majd következő, ingyenes előadásunkon.

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES

Csütörtökön a jegybankokra terelődhet a figyelem, a Bank of England mellett az EKB is kamatdöntő ülést tart majd. A brit jegybank és az EKB-nél is nagyon valószínű, hogy nem fognak változtatni a monetáris politikán. Az Európai Központi Bank a legutóbbi ülésén váratlanul csökkentett a jegybanki alapkamaton a deflációtól való félelem miatt, és azóta számtalan alkalommal lehetett olyan híreket hallani, hogy további lazításra készülhet az EKB.

Mario Draghi a kamatdöntést követően ismét megtartja szokásos sajtótájékoztatóját, így pontosabb képet lehet majd kapni, hogy az európai jegybank miként vélekedik a gazdasági folyamatokról. Draghi kifejtheti véleményét majd a negatív kamatokról, és a további lazító eszközök bevetéséről is.

Ezen túl az amerikai harmadik negyedéves GDP-adat, és a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma is publikálásra kerül majd csütörtökön.

Pénteken újabb fontos munkaerőpiaci statisztika jelenik meg az USA-ban, a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának novemberi változását ismerhetjük majd meg. Ebben az állami szféra statisztikái is megjelennek, így az adat nagy jelentőséggel bír a piacon. Továbbá a novemberi munkanélküliségi ráta is publikálásra kerül, ami a várakozások szerint 7,2 százalékra süllyedhet.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]