Tankolnánk, ha olcsóbb lenne

Sokalljuk a benzin és a dízelolaj árát
Vágólapra másolva!
Kevesebbet jártunk az idén benzinkutakra, mint az elmúlt években, minden bizonnyal azt vártuk, hogy zuhanjanak az üzemanyagárak. Ez derül ki a Forensis Autóklub az MTI-hez eljuttatott felméréséből.
Vágólapra másolva!
Sokalljuk a benzin és a dízelolaj árát Forrás: AFP

Jóllehet az ipar éves növekedése szinte egy az egyben az autógyártás eredményeit mutatja, és bár novemberben csaknem 5000 új személygépkocsit – 6,4 százalékkal többet, mint tavaly a megfelelő időszakban – helyeztek forgalomba, az üzemanyagárakkal láthatólag nem vagyunk kibékülve. A 185 ezer magánszemély mellett 2000 vállalkozást tagjának tudó Forensis Autóklub kérdéseire adott válaszokból kitűnik, hogy az autósok 63 százaléka csak 350 forint alatt tankolna többször, mint korábban. A tartósan 400 forint alatti literenkénti ár esetén 16 százalék már fontolóra venné, hogy többet használja az autóját, míg 12 százalékuk csak 375 forint alatti árszintnél gondolkodna el ezen. Tíz százalékuk viszont semmilyen árcsökkentés mellett sem tudna többet költeni üzemanyagra.

Az autósok fele sem kéri tele a tankot üzemanyag-vásárláskor, csupán 42 százalékuk. Gyakori még fix, kerek összegért itatni az autót. Az autóklub közleménye szerint a kérdőív kitöltőinek 48 százaléka havonta 20 000 forintnál kevesebbet, de 10 000 forintnál többet, 13 százalékuk havonta 10 000 forintnál is kevesebbet költ üzemanyagra. Húszezer forintnál többért az autósok kétötöde, 39 százaléka tankol. A többség, 60 százalék bankkártyával egyenlít, a töltőállomáson csupán 14 százalékuk kér segítséget tankoláskor.

Az autósok háromnegyede csak akkor vesz üzemanyagot, ha "porzik a tank". Negyedüket befolyásolja a tankolási döntés meghozásában, ha olcsó benzinkutat látnak az útszélén. Törpe minoritás, az autósok 5 százaléka tartja be azt a szigorú szabályt, hogy minden héten ugyanazon a napon ugyanannyit tankoljon. A kérdőívet kitöltők 39 százaléka lojális egyetlen választott márkához. Maximum három töltőállomást a válaszadók 57 százaléka használ, a "benzinkútszédelgők" aránya mindössze 4 százalék.