Boszniában lát fantáziát a Shell

Vágólapra másolva!
A Royal Dutch Shell Bosznia-Hercegovinában készül jövőre több száz millió dollárt befektetni – mondta az energia ügyekkel foglalkozó miniszter a Reuters szerint. Még az 1992-1995-ös háború előtt öt potenciális olajmezőt fedeztek fel, most vélhetően ezeken a területeken kezdhet kutatni majd a Shell.
Vágólapra másolva!

A balkánon kezdhet olajkutatásba majd jövőre a Royal Dutch Shell. A nyugati olajkonszern célpontja pedig Bosznia-Hercegovina lehet, ahol olajkutatáshoz jövőre hirdethetnek meg koncessziót. Legalábbis erről beszélt a Reuters szerint Erdal Trhulj, az energiaügyekért felelős miniszter.

A mostani hírek szerint 300-700 millió dollár közötti befektetést hozhat a Shell, ami leginkább majd a terület nagyságától és fúrási helyektől függ majd.

Az 1992-1995 tartó boszniai háború előtt amerikai és brit kutatók öt potenciális helyet találtak a térségben, ahol olaj után lehet kutatni.

A várakozások szerint az ország déli részén lévő területen 4000-8000 méter mélyen akár 500 millió tonnányi olaj is lehet, még északon 70 millió tonnára lehet rakni a készletnagyságot.

Szerbia 2011-ben adott ki kutatási engedélyt a Jardan Naftagasnak, ami az orosz Neftegazinkor és a szerb NIS közös vállalkozása (egyébként mindkét cégben jelen vannak az oroszok, a Neftegazinkor tulajdonosa az orosz állami Zarubezhneft, míg a NIS-ben a Gazprom Neft tulaj). A Jardan Naftagas előző júniusban kezdett olaj után kutatni, de 41 millió dollárnyi befektetés után sem sikerült megfelelő eredményt felmutatni.