Tokajnak jót tett az indián nyár

2013.12.03. 08:15

Kiemelkedő borra számít az idei termésből a Tokaj Kereskedőház Zrt. Az első idei Tokaji Aszúk 2016-ban kerülhetnek az üzletek polcaira.

A bor előállítási módjának jelenleg folyó munkafolyamata, az aszúáztatás miatt azt egyelőre nem lehet meghatározni, hogy az átvett szőlőmennyiségből pontosan mennyi tokaji aszú készíthető, ugyanakkor a szakemberek arra számítanak, hogy a készülő aszú minősége prémium kategóriás lesz.

Kiemelkedő lesz az idei Tokaji AszúForrás: MTI/Balázs Attila

 

Az idei szüretből származó első palack friss, jól iható minőségi borok 2014-től, a borkülönlegességként jegyzett szamorodnik és aszúk pedig legkorábban 2016-ban kerülhetnek ki a boltok polcaira.

Csatlakozni az elit klubhoz

Idén októberben egyébként egy több mint kétéves beruházási folyamat kezdődött az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Zrt-nél: a fejlesztési költségek első részének biztosítására a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 1,5 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a cégben.

A pénzből egy 60 ezer hektoliteres hűthető tartálypark és borászati csarnok építése valósul meg, a további fejlesztési tervek közé tartozik a hordópark megújítása, valamint a társaság palackozóüzemének teljes korszerűsítése.

Tokaj Kereskedőház célja, hogy a történelmi borvidék a világ prémium borrégióinak szűk, exkluzív klubjához csatlakozhasson, amelyhez minőségi váltásra van szükség a szőlőtermesztés és a borkészítés terén, ehhez jelentős piac- és márkaépítés kell.

Goreczky Gergely, a társaság vezérigazgatója szerint nagyon kevés olyan különleges mikroklímával rendelkező hely van a világon, ahol a szőlő természetes úton aszúsodik, ezen belül pedig egyetlen helyen sem szedik akkora mennyiségben az aszút szemenként válogatva, mint a tokaji borvidéken.

A tokaj-hegyaljai történelmi borvidék mintegy 5500 hektárnyi területén ebben az évben csaknem 300 ezer mázsa szőlő termett, a Tokaj Kereskedőház Zrt. ebből 75 ezer mázsát vásárolt és dolgozott fel, a válogatott aszúszemekből pedig 2,5 ezer mázsányit.