Újabb ítélet a bank javára

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma jogerős döntésében megerősítette az OTP Bank egyik devizahitel-szerződését, amelyről az adós azt szerette volna bebizonyítani, hogy érvénytelen. A döntés azért is érdekes, mert ellentétes néhány korábbi ítélettel.
Vágólapra másolva!

Az adós azért perelte be az OTP-t, mert szerinte jogtalan volt a bank egyoldalú szerződésmódosítása, ezért a szerződés érvénytelen.

A jogerős ítélet szerint viszont az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tévő úgynevezett oklista a laikusok számára is érthető, a jogszabályoknak és a Polgári Kollégium véleményének is megfelelő tartalmú. A bíróság álláspontja szerint a módosításra okot adó objektív tényeket a bank megfelelően jelezte, így az ügyfél tudhatta, hogy milyen körülmények mellett kell számolnia az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségével.

Az ítélet már első fokon jogerőre emelkedett, mert az adós ügyvédje a fellebbezést hiányosan nyújtotta be, a hiányokat a bíróság felhívására sem pótolta. Beadványában nem fejtette ki részletesen, hogy álláspontja szerint miért nem felelnek meg a szerződés bizonyos részei a jogszabályoknak.

Az egyoldalú szerződésmódosítás kérdése visszatérő elem a bankellenes perekben, és született már olyan ítélet is, amelyben az adós javára döntött a bíróság, és részben érvénytelennek minősítette a szerződést. Ez az egyike annak a hét kérdésnek, amelyet a Kúria is vizsgál, és amelyről várhatóan jogegységi határozatot fog hozni december közepén.