Vágólapra másolva!
Azok a tagállamok, amelyek súlyos visszaéléseket tapasztalnak valamely gazdasági ágazatban, gyorsított eljárás keretében vezethetik be a fordított adózást. 
Vágólapra másolva!

Magyarország a cukorkereskedelem esetében is kéri a fordított adózás bevezetésének lehetőségét az Európai Bizottságtól – írja a csütörtöki Magyar Nemzet.

A lap szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium november végén fordult az uniós szervezethez a kéréssel. A tárca azzal indokolta kérését, hogy a területen igen magas a feketegazdaság aránya, az általános forgalmi adó ilyen módszerrel történő beszedése pedig szűkítené a visszaélési lehetőségeket.

Az Európai Unió Tanácsa 2013. július végével az áfacsalások elleni hatékonyabb küzdelem érdekében jóváhagyta az úgynevezett gyorsreagálási mechanizmus (Quick Reaction Mechanism QRM) bevezetését, valamint a fordított adózás fakultatív és ideiglenes kiterjesztését.

A gyorsreagálási mechanizmus lényege, hogy azok a tagállamok, amelyek súlyos visszaéléseket tapasztalnak valamely gazdasági ágazatban, az eddigi nehézkes és hosszadalmas úgynevezett derogációs eljárás helyett gyorsított eljárás keretében vezethessék be a fordított adózást az érintett ágazatban.

A normál áfafizetéskor az eladó (például egy sertéstartó gazda) az áfa összegét is kiszámlázza a vevőnek (például húsgyár), majd ennek értékét bevallja az államnak. A fordított áfa lényege viszont az, hogy az eladónak semmi dolga az áfával, annak összegét a vevő teszi rá az árra, és ha nem tudja levonni, akkor neki is kell befizetnie az államnak.

A bizottság a tagállam kérelmét egy hónapon belül köteles elfogadni vagy elutasítani abban az esetben, ha az minden szükséges információt maradéktalanul a rendelkezésére bocsátott. A tagállamnak az új szabályozás szerint egyidejűleg derogációs eljárást is kell kezdeményeznie, de a gyorsreagálási mechanizmus keretén belül érkező pozitív értesítés időpontjától kezdődően már bevezetheti a fordított adózást a kérelmezett tranzakciókra ideiglenesen, kilenc hónapnál nem hosszabb időszakra.

Ha érdekli, hogy miért pont a cukorral csalnak, olvassa el ezt a cikkünket, ha pedig arra kíváncsi, itt azt is megtudhatja, hogyan lehet az, hogy Magyarország sokkal több cukrot exportál, mint amennyit megtermel.