Vágólapra másolva!
Bár látszólag megkezdődött a talpra állás a JC Penney-nél, az elmúlt napokban azonban ismét aggasztó hírek érkeztek a kiskereskedelmi cég felől. Az amerikai tőzsdefelügyelet vizsgálódása, vagy éppen az egyik nagytulajdonos kiszállása pedig gyorsan nagy nyomott hagyott az árfolyamon.
Vágólapra másolva!

Vizsgálódik a felügyelet

Nincsenek nyugodt pillanatai az elmúlt napokban a JC Penney tulajdonosainak, alighogy feleszméltek az egyik nagytulajdonos, a Hayman Capital 5,2 százalékos részesedésének eladásából, már is jött az újabb negatív hír, miszerint az amerikai Tőzsdefelügyelet (SEC) vizsgálódik a JC Penney szeptemberi tőkeemelésével, és úgy általánosan a cég pénzügyi helyzetével kapcsolatban.

A JC Penney szerint a SEC október 7-én kért adatokat a vállalattól, miután több részvényes is beperelte a JC Penney-t a tőkeemelés miatt. A panaszos befektetők szerint ugyanis a JC Penney félrevezette a tulajdonosokat, mikor a tőkeemelés előtt még közvetlenül arról számolt be, hogy a cégnél várt fordulat a tervek szerint halad, és a pénzügyi helyzetük teljesen rendben van.

A tőkeemelés következtében a forgalomban lévő részvények száma emelkedik, ami az egy részvényre jutó nyereséget csökkenti. Ebből kifolyólag a „hígító” hatás az árfolyamban is érvényesül, és a régebbi tulajdonosok papírjainak értékét is csökkenti. A befektetők tehát ezért perelik a JC Penney-t.

Eladott a nagytulajdonos

Az elmúlt két nap pedig még Kyle Bass, a Hayman Capital Management alapkezelőjétől volt hangos, aki bejelentette, hogy valamennyi maradék részvényétől megvált. Szeptember végén még 5,2 százalékos pakkal rendelkezett a Hayman, ami 11,4 millió részvényt jelentett. Ez természetesen nem túl jó hír, hiszen egy nagytulajdonos akár fontos információkkal is rendelkezhet a cégről, így negatívan értékelhető, hogy Kyle Bass inkább távol maradna a jövőben a JC Penney-től.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ráadásul szintén rossz hír a társaság számára, hogy hiába lett több mint 10 százalékos a legalább egy éve nyitva lévő üzletek növekedése novemberben, több elemző ennél bőven jobb adatokra számított. Ez főleg azzal magyarázható, hogy tavaly ilyenkor a Sandy hurrikán miatt alacsony volt a forgalom, amihez képest persze már nem olyan nehéz nagy növekedést elérni.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A JC Penney-vel kapcsolatban talán Rick Snyder, a Maxim Group elemzője fogalmazta meg a legjobb gondolatot, miszerint a kulcskérdés, hogy a forgalom növekedése mennyire lesz fenntartható, illetve mennyiben járul majd hozzá a profitabilitás növekedéséhez. Ehhez pedig nem csak a forgalomnak, hanem a vásárlók számának is emelkednie kell. Nos, ez októberben nem sikerült éves alapon, míg novemberre már nem is tette közzé a cég az adatot. Ez alapján nem biztos, hogy örömtáncot kell járnunk, főleg úgy, ha az árfolyamra pillantunk.

A JC Penney árfolyama (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu