Börtönre ítélték a Goldman Sachs volt brókerét

Vágólapra másolva!
Kockázatos határidős ügyletek eltitkolása miatt kilenc hónap szabadságvesztésre és 118 millió dollár (csaknem 26 milliárd forint) pénzbüntetésre ítélte egy New York-i bíróság a Goldman Sachs nagybank volt brókerét.  E mellett még szegény gyerekeket is tanítania kell matematikára.
Vágólapra másolva!

A helyi idő szerint pénteken kihirdetett ítélet szerint 2007 végén az akkor 28 éves Matthew Taylor összesen 8,3 milliárd dollár (bő 1800 milliárd forint) értékben "csalárd módon felhalmozott, és eltitkolt" határidős ügyletekre kötött megbízásokat, és hamis adatokat közölt a munkáltatónak készített jelentésében a nyereségeiről és a veszteségekről.

A vádlott beismerte tettét. Azt mondta, azért gyűjtött össze ilyen nagy tömegű határidős pozíciót, hogy nagyobb bónuszt kapjon. Tettével 118 millió dollár veszteséget okozott a banknak.

Taylornak - aki az ügyvédje szerint jelenleg medencéket takarít Floridában - a börtönbüntetése mellett 400 órában szegény családok gyerekeit kell tanítania matematikára.

Az ügyben a Goldman Sachsot is megbüntették - 1,5 millió dollárra (330 millió forint) -, mert nem ellenőrizte megfelelően alkalmazottját.

Az eljáró manhattani bíróság megfeddte a New York-i nagybankot, hogy nem tájékoztatta a nyilvánosságot a történtekről azután sem, hogy Taylort kirúgták. A brókert ezután egy másik nagybank, a Morgan Stanley alkalmazta négy éven át.