HR-trükkök: hogyan válogatják ki a legjobb munkatársakat?

Hogyan választják ki a legjobb munkavállalókat a Szilícium-völgyben? Titkos praktikák
Vágólapra másolva!
Egysoros válaszok a világ A-listás szakértőitől, tanácsadóitól és menedzsereitől, hogy nekik mi a titkuk a megfelelő munkaerő kiválasztásánál. Meglepő vagy sem: egyikük sem a szakmai szempontokra figyel.
Vágólapra másolva!

A napokban zajlott Budapesten a Stretch menedzsment-konferencia, amin a Szilícium-völgy munkaetikáján és cégkultúráján edzett vezetők, tanácsadók és szakértők osztották meg véleményüket és tapasztalataikat arról, hogy hogyan kell jól működő és kitűnően teljesítő munkahelyi csapatokat építeni és menedzselni.

A rendezvény egyik legérdekesebb pillanata volt, amikor a színpadon ülő hat szakértőtől egymondatos válaszokat kértek: mi a titkos stratégiájuk arra, hogy a kiválasztás során biztosan a megfelelő munkatárs mellett döntsenek.

Az alábbiakban nem nevesítjük a válaszadókat, illetve nem kapcsoljuk őket a válaszukhoz – nem azért, mintha érdektelen lenne, hogy melyik válasz kitől származott, hanem sokkal inkább azért, mert minket is meglepett, hogy a különböző háttérrel és tapasztalattal érkező szakemberektől jövő válaszok mennyire egységes értékrendet és attitűdöt rajzoltak ki.

Íme tehát az egymondatos válaszok különösebb körítés nélkül. Talán érdemes elgondolkozni azon, hogy a magyar cégvezetők és HR-szakemberek használnak-e ezek közül valamit, és vajon ezek a taktikák itthon is hasonlóan jó eredményre vezetnének-e.

Ebédelj velük!

Az interjúszituáció egy dolog, de egy ebéd melletti beszélgetés sokkal többet elárul egy leendő munkavállalóról, mint egy olyan, formális helyzet, amire van alkalma felkészülni, és amin mind az interjúztató, mind pedig az interjúalany tulajdonképpen bevallottan szerepet játszik.

A legjobb embereid barátai

Van már valaki a csapatodban, aki bevált? Keress a barátai között, hiszen jó eséllyel ugyanazokat az értékeket és prioritásokat képviselik ők is, ami a már meglévő csapattagot kiemelkedővé tette.

Használd a networköd!

Ugyanez mondható el a saját ismerőseid hálózatáról is: nem véletlen, hogy az egész közösségi média ezen alapul: ha egy általad megbízhatónak ítélt ember ajánl valakit, az sokkal többet (és sokkal jobbat) mond róla, mint ha három oldalon keresztül sorolja a múltbeli munkatapasztalatait.

Keresd a szenvedélyt a szemükben!

A szakmai tudás fontos, de bizonyos esetekben ennél is fontosabb lehet az elhivatottság és a lelkesedés. Ha valakinek fontos, hogy veled dolgozzon, fontos, hogy részt vegyen a céged építésében, az jó sok iskolai diplomával ér fel.

Tölts velük időt informális keretek között, hogy képet kapj a személyes integritásukról és az etikai normáikról

Oké, ez egy kicsit csalós, hiszen ez egy többszörösen összetett mondat – de tulajdonképpen ez is jól illik a sorba. Nem is az az érdekes, hogy az informális időtöltés fontosságát emeli ki, hiszen ez már egy korábbi tanácsban is elhangzott. Hanem hogy két olyan alkati tulajdonságra hívja fel a figyelmet (a személyes integritás és az etikai norma), ami fölött egy „tradicionális” interjúfolyamat rendszerint teljesen elsiklik, és amelyek a későbbiekben sokkal nagyobb mértékben határozzák majd meg, hogy az adott jelölt mennyire lesz képes csapattagként beilleszkedni a cég közösségébe. Ráadásul ez a két tulajdonság az esetek döntő többségében teljesen megváltoztathatatlan, tehát egy jelölt vagy ilyen vagy olyan. A későbbi finomhangolás ezeken a területeken aligha fog működni.

Használják-e a terméket?

No igen. Bizonyos cégeknél (például az e-Baynél vagy a PayPalnél) alapelv, hogy kizárólag olyan munkavállalókat vesznek fel, akik hosszú idő óta, professzionális módon használják a terméket, és lojálisak is hozzá. Bár ez a kritérium talán nem húzható rá minden cégre vagy területre, de többször lehet fontos szempont, mint azt elsőre gondolnánk.

Ha valaki felhasználóként tisztában van a termékünk erősségeivel, gyenge pontjaival és idegesítő tulajdonságaival, később nagyon sok tiszteletkörtől óvhatjuk meg magunkat, amikor a termék vagy szolgáltatás fejlesztéséből vagy üzemeltetéséből maga is aktívan kiveszi majd a részét.