Nagy terveket dédelget Európában a Fiat

Vágólapra másolva!
Kilenc milliárd eurós beruházást tervez megvalósítani a Fiat Európában, hogy így pörgesse fel az utóbbi évek folyamatosan csökkenő értékesítéseit. Az autógyártó elsősorban a prémium kategóriás autóira helyezhet nagy hangsúlyt, és számos új modellt dobhat piacra a következő években. 
Vágólapra másolva!

Felpörgetné európai gyártását Olaszország patinás autógyártója, a Fiat. Ügyhöz közel álló források szerint a vállalat 9 milliárd eurót készül beruházni Európában, melynek keretében új modelleket is piacra dobnának - tájékoztatott a Bloomberg.

A hírek szerint a Fiat nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a prémium kategóriás autóinak, a Maseratik és Alfa Romeok gyártására, amiről korábban is volt már szó. A vállalat szeptemberben jelentette be, hogy Olaszországot tenné a prémium autóinak gyártási központjává, melynek érdekében 1 milliárd eurós beruházást hajtanak végre mirafiori központjukban. A beruházás 2014-es megvalósítása után a prémium kategóriás Maserati sportautók új modelljének gyártása válik lehetővé az egységnél.

Forrás: [origo]

Most ennél jóval nagyszabásúbb tervekről van szó, legalábbis a tervezett beruházás 9 milliárd eurós keretösszege szerint. A prémium autók mellett nagyobb fókuszt fordítanának a kisebb és közepes kategóriájú (pl. Panda, 500) autóikra is. Jövőre új Jeep autókat fog piacra dobni a társaság az új Alfa Romeo 4C mellett. A Fiat Puntok helyét az új, ötajtós 500 modellek fogják átvenni, melyeket a pletykák szerint Lengyelországban kíván gyártani a cég az ottani alacsonyabb költségek, és a magasabb profitmarginok miatt.

A Fiat az új stratégiával kíván túllendülni az európai autópiac évek óta tartó mélyrepülésén, és véget vetni az emiatt kissé szenvedősebb elmúlt időszaknak. Olaszországban is rohamosan csökkent az autók iránti kereslet, és a cég nem túlságosan volt aktív az új autók piacra dobása terén az utóbbi években. Emiatt a Fiat európai eladásai 47 százalékkal csökkentek 2009 óta, és idén októberben csak 58 ezer autót tudtak eladni, holott 2010 elején még 120 ezer fölött mozogtak a régiós értékesítések.

Forrás: [ACEA, Investor.hu]

A piacvesztés, és az amúgy is gyenge európai autópiac miatt a Fiat 2 miliárd eurós működési veszteséget halmozott fel 2011 óta. Az idei első kilenc hónapban 304 millió eurós volt a cég működési vesztesége.

A lehetséges új stratégiát kedvezően fogadták a piacon, a Fiat részvényei már 1,2 százalékot tudtak drágulni. Az árfolyam egyébként a 200-napos mozgóátlagnál található, melynek sikerült megállítania a részvény esését. Ha innen sikerülne felpattannia a papírnak, újra megindulhatna a 6,5 eurós szint felé, ami két és féléves csúcsnak felel meg. Ha mégis dél felé indul az árfolyam, 5 euró körül lelhetne támaszt.

Fiat árfolyama (Milánó) Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES