A vártnál lassabban nő a japán gazdaság

Vágólapra másolva!
Felülvizsgálta az idei GDP-növekedési várakozásait a japán kormány, és a vártnál gyengébb növekedési ütemmel számol – írja a CNN.
Vágólapra másolva!

A japán bruttó hazai termék 1,9 százalékos éves növekedési üteméről 1,1 százalékra korrigálta a számokat a szigetországi kabinet. A korrekció könnyen elbizonytalaníthatja a befektetőket, mivel idén, a második negyedévben még közel négy százalékos növekedést mértek.

Abe Shinzo kormánya azon fáradozik, hogy tudná felrázni a világ harmadik legnagyobbjának számító japán gazdaságot. Az Abenomics néven is ismert politika célja, hogy leküzdje a deflációt, és a kiadások növelésével megindítsa a nagyobb növekedést. A kormány céljait támogatja a Bank of Japan, a japán központi bank is, amely hatalmas kötvényvásárlási programot indított.

A japán növekedéssel kapcsolatos várakozások megoszlanak. Az IMF október végén még bizakodó megállapításokat tett, szerintük a jegybank laza monetáris politikája miatt a japán gazdaság is egyre jobb állapotban van. A BNP Paribas bankház szakértői viszont kételkednek jelenlegi japán gazdasági és monetáris politika sikerében, az általuk szeptember végén felvázolt négy forgatókönyv közül az Abenomics sikerét tették a legkevésbé valószínűnek. A sikerhez hátra van még a bérek számottevő növekedése, és az elkerülhetetlen strukturális reformok is. Az előrelépés viszont fájdalmasan lassú – sommázza a helyzetet a CNN.