Már novemberben megdőlt az éves cégtörlési rekord

Vágólapra másolva!
Novemberben 30 ezer fölé emelkedett az idén megszűnt cégek száma Magyarországon, ezzel megdőlt az eddigi, 2010-es csúcs. Egyre kevesebb a vállalkozás Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Idén november végéig 30 752 céget töröltek a cégbíróságok, ez kétezerrel több, mint a 2010-es egész éves rekord - közölte hétfőn az Opten céginformációs szolgáltató.

Az Opten szerint a mostani cégtörlési hullám még a 2012-es felszámolási és végelszámolási dömping eredménye, és lesz folytatása is: a kft-k kötelező törzstőke-emelése jövőre új végelszámolási rohamot indíthat el.

A 2812 megszűnéshez vezető novemberi eljárás listáját a felszámolások vezetik 1576 esettel, míg végelszámolásból 479 volt az előző hónapban. Kényszertörlés egyelőre viszonylag kevés volt, de a számuk emelkedik.

Novemberben ismét kevesebb cég alakult, mint amennyi megszűnt, így folytatódik a vállalkozások számának lassú eróziója - annak ellenére, hogy a gazdaság már élénkül. Az Opten szerint 2013 negyedik negyedévében a cégtörlések száma több mint 3000-rel haladhatja meg az újonnan alakult cégekét.