Hasznot húzunk az olajforradalomból

Vágólapra másolva!
Kitörő lendületben van a legnagyobb független amerikai finomító, a Valero árfolyama. A kedvező technikai kép mellett már csak azért is érdekesnek tartjuk ezt a részvényt, mert a sokat emlegetett amerikai olajforradalomból is szépen profitál. „Olcsóbb” nyersolajat dolgoznak fel ugyanis a finomítók, ami a globális szereplőkhöz képest versenyelőnyhöz és nagyobb profithoz juttatja a vállalatot és annak tulajdonosait. 
Vágólapra másolva!

Látványos kitörést produkált napokkal ezelőtt a legnagyobb független amerikai finomító, a Valero. A részvény árfolyama erős technikai ellenállást utasított maga mögé, ráadásul a legközelebbi megállóig még jókora tér áll a papír előtt. Őszintén szólva ez a szép mozgás keltette fel először a figyelmünket, aztán amikor elkezdtünk mélyebben is utána olvasni a céggel kapcsolatos híreknek, egy szép befektetői sztorival találtuk szemben magunkat.

Könnyen lehet, hogy a kitörési szintről akár újabb 10 dolláros emelkedés következik az előttünk álló időszakban (hiszen idén egy ennek megfelelő szélességű sávban ingadozott az árfolyam), de mivel október óta már sokat ment a papír, nem érdemes elfeledni a veszteségeinknek határt szabó stop loss megbízás alkalmazását.

A Valero árfolyama (heti grafikon, USD) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az a szerencsés helyzet állt elő, hogy viszonylag hamar, 6,5 százalékos potenciális veszteséget követően tudjuk kezelni kockázatainkat úgy, hogy közben megadjuk az esélyét 18 százalékos nyereség elérésének. Ebből kiszámolhatjuk, hogy 2,8-szor nagyobb lehet a potenciális nyereség mértéke a veszteséghez képest, ami az általános tapasztalatok szerint megfelelően magas aránynak számít. Hüvelykujjszabályként a 2-es, vagy annál magasabb hozam-kockázat arányú pozíciók felvételét érdemes keresnünk, de aki szeretné tudni, hogy profi befektetők milyen kereskedési stratégiát alkalmaznak, azoknak az Investor.hu rendezvényénlehetőségük lesz ezekkel is megismerkedni.

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES

Miért is lett olyan vonzó a részvény?

A Valero a legnagyobb független, főprofilját tekintve a nyersolaj feldolgozásában érdekelt finomító. A vállalat azzal keresi a pénzét, hogy az olajból bonyolult eljárások során többek között üzemanyagokat (benzint, dízelt vagy kerozint) állít elő és értékesít. Az európai füleknek a finomítói szektorba való befektetés nem cseng túl kellemesen, hiszen a magas olajárak miatt az elmúlt években sorozatos veszteségekről és a profitabilitás mélyrepüléséről lehetett hallani. Még mielőtt megijednénk, azt gyorsan leszögeznénk, hogy Amerikában nem kell ettől tartani.

A tengerentúli finomítók piacán ugyanis az elsőszámú befektetői sztorit pont az ország palaolajának és a kanadai olajhomoknak az egyre jobban felfutó kitermelése jelentik. Az amerikai olajforradalomnak köszönhető többletkínálat miatt ugyanis a helyi finomítók olcsóbban jutnak hozzá a működésük során feldolgozott nyersolajhoz, ami értelemszerűen versenyelőnyhöz juttatja őket a globális (elsősorban az európai) szektortársakkal vívott versenyben.

Ez a jelenség persze nem újdonság, a finomítók kivételesen erős árfolyam teljesítményében már tetten érhető volt az elmúlt években is. Ami miatt most mégis érdemes egy pillantást vetni a szektor képviselőire, hogy az amerikai (WTI) típusú olaj az őszi hónapokban ismét egyre olcsóbban volt kapható az európai társánál (Brent). Ez azért olyan fontos, mert a vállalatok eredményességére és megítélésére egyaránt kedvező hatással bír a „kedvezményes” áron történő olajvásárlás.

Forrás: Investor.hu

A független finomítók közül azért a Valero tűnik most a legérdekesebbnek, mert a vállalat olajfeldolgozó egységei olyan régiókban találhatók (a Mexikói-öböl mentén, illetve a Közép-nyugati országrészben), ahol egyetlen hordó olaj feldolgozásán igen magas profit elérésére van kilátás. Ebből a szempontból az Öböl mentén elhelyezkedő finomítók tűnnek igazán jól pozícionáltnak, hiszen a vezetéképítési projektek (és közelgő átadások) miatt ezekhez az egységekhez egyre több, az ország középső részein már jó ideje élvezhető „olcsóbb” nyersolaj juthat el. Az elmúlt hónapokban egyre nagyobb mennyiségben jutott el az olcsóbb olaj a Valero finomítóihoz, ami a vállalat eredményeinek emelkedéséhez is hozzájárulhat a közeljövőben.

A Valero finomítóinak elhelyezkedése Forrás: Valero, Investor.hu

Az amerikai finomítók ezt az előnyüket akkor veszíthetnék el, ha a északi-tengeri Brent árfolyama is csökkenni kezdene. Van egyébként erre esély, hiszen a líbiai vagy az iráni kitermelés fokozódása elsősorban az európai olajárakra helyezne nyomást. Mivel azonban a kitermelési szintek emelkedése hosszabb időt is igénybe vehet, rövid távon ezek a tényezők talán nem jelentenek akkora veszélyt az amerikai finomítókra nézve, hosszabb távon pedig a felfutó amerikai termelés segíthet tompítani ezeken a kedvezőtlen hatásokon.

A kellemes képhez azért kell még valami

Ahhoz, hogy az amerikai finomítókba beleszeressünk, többre lesz szükség annál, mint hogy olcsó olajhoz jutnak hozzá. Értelemszerűen, ha az üzemanyagok fogyasztása lemorzsolódik, azt ők is megéreznék, hiába a kedvező alapanyagbeszerzések.

Bár az üzemanyag fogyasztással kapcsolatban számos a kérdőjel (hiszen Amerikában is terjednek az alacsonyabb fogyasztású megoldások, az alternatív meghajtások), a kínálati hatások miatt csökkenő olajár közvetett módon a segítségünkre lehet. Ennek köszönhetően ugyanis a benzin kiskereskedelmi ára június óta csökken, utoljára 2011 elején lehetett a mostanihoz hasonló mélységeket látni. Bár az üzemanyagok kereslete rugalmatlanul reagál az árak változására, a csökkenés hatására ezúttal mégis talán többen ülnek majd autóba.

Forrás: Investor.hu

Fontos kiemelni azt is, hogy a Valero hasznot tud húzni abból is, ha az emberek az alacsonyabb fogyasztású autók felé mozdulnak. A vállalat ugyanis a szektortársaihoz képest relatíve magas arányban termel olyan úgynevezett közép-desztillátumokat, mely termékkategória például a sokaknak ismerősebben csengő gázolajat is magában foglalja. A dízel a benzinnél sokkal jobb keresleti kilátásokkal bír Amerikában (és Európában egyaránt), így nem elhanyagolható az, hogy egyes cégek hogyan pozícionáltak annak piacán.

A Valero finomítók Mexikói-öböl mentén való elhelyezkedése az alapanyagbeszerzések mellett az exportútvonalak közelsége miatt is értelmet nyer. Miközben ugyanis Amerika a saját termelésű nyersolajat nagyon korlátozott mértékben exportálhatja, az abból készülő üzemanyagok terén – ami az olcsóbb olajnak köszönhetően kedvezőbb versenyhelyzetet teremt az itteni cégeknek - ilyen szigorú megkötés nem érvényesül. A déli feltörekvő régiók és Európa felé is nyitottak így a lehetőségek.

Emelkednek az eredményvárakozások

Jó hír, hogy az eredményvárakozások az idei meredek esést követően ismét emelkedő pályára álltak a Valero-nál, amit az előbb említett folyamatok az előttünk álló hetekben még akár tovább is fűthetik. Mivel a részvények árfolyama szép együttmozgásban van az EPS várakozásokkal, a kedvező iparági kilátásokból akár a befektetők is profitálhatnak majd.

Forrás: Investor.hu

Örülhetünk annak is, hogy a szektortársakhoz képest a Valero a legalacsonyabban árazott részvény (vagyis kevesebbet kell fizetni egy egységnyi profitért, mint a többieknél), ami miatt viszont óvatosság ajánlott, hogy a 10-es előretekintő P/E mutató – a saját, korábbi értékekhez képest - magasnak számít.

Mitől lehet tartani?

Amellett, hogy az egy hordó olaj feldolgozásán elérhető nyereség csak nagyon lassú emelkedést mutat az ősz eleji lokális mélységekről, a cég körüli legnagyobb kockázatokat a szabályozói oldalon kell keresni. Környezeti megfontolások miatt ugyanis Amerikában törvényileg írják elő, hogy az üzemanyagok mennyiségének nagyságrendileg 10 százalékára kell rúgniuk a biokomponenseknek, így a jelentős mennyiséget termelő és etanol előállító kapacitásokban szűkölködő cégeknek ez jelentős pótlólagos terheket ró a nyakába. Ezek a Valeronak is érdemi költséget jelenthetnek, bár egy november végi döntés (ami alacsonyabb biokomponens arányra vonatkozott) pont, hogy kedvezett a cégnek.