Marad uniós pénz az elbocsátottak átképzésére

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az elbocsátott dolgozókat segítő uniós támogatás a 2014-2020-as ciklusban is fennmarad - erről született megállapodás az Európai Tanács és az Európai Parlament (EP) között - közölte az EP sajtóirodája. Sőt, az alapot kiterjesztik az önfoglalkoztatókra és az ideiglenes szerződéssel foglalkoztatottakra is.

Az adatok szerint az alapot igénybe vevők 48 százaléka ismét munkába állt - ezzel érvelt a témáért felelős ír képviselő, Marian Harkin. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az eredetileg 3,5 milliárd eurósra (1050 milliárd forint) tervezett alapot 1,05 milliárdra (315 milliárd forint) faragta le a parlament.

Az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap nevezetésű támogatási eszköz továbbképzésekkel, átképzésekkel segíti a dolgozókat, hogy újra munkát találjanak. Nevével ellentétben az alapot 2011 után már nem csak a globalizáció miatt állásukat vesztett emberek, hanem a válság miatt elbocsátottak is igénybe vehetik, viszont csak akkor, ha legalább 500 embert küldenek el egy adott vállalattól.