Mégsem házasodik a Deutsche Telekom

2013.12.11. 14:09

A világ hatodik legnagyobb telekommunikációs cége is létrejöhetett volna a Deutsche Telekom és az Orange fúziójából, azonban úgy néz ki, hogy egyelőre semmi sem lesz a tranzakcióból. A francia távközlési cég vezetője legalábbis ezzel hűtötte a kedélyeket.

Nagyon úgy néz ki, hogy elmarad az európai telekomszektor nagyágyúinak összeolvadása, legalábbis erre lehet következtetni a francia Orange távközlési vállalat vezérigazgatójának interjújából. Stephane Richard a Bloombergnek elmondta, habár cége és a Deutsche Telekom több fronton is együttműködnek, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy terítéken lenne a társaságok egyesülése.

Ha létrejött volna az egyesülés, akkor a jelenlegi állás szerint a világ hatodik legnagyobb kapitalizációjú távközlési cége születhetett volna meg. Európában csupán a brit Vodafone mérete vetélkedne egy összeolvadó Orange-Deutsche Telekommal. 

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Korábban a német Wirtschaftswoche szellőztette meg a francia és a német telekomóriások egyesülésének lehetőségét, amit ráadásul Rene Obermann, a Deutsche Telekom vezére tovább erősített. Egyik interjújában ugyanis kijelentette, hogy most jött el a konszolidáció ideje az európai távközlési szektorban. Ennek lefolyását azonban csak hosszabb távon, mintegy 10-15-20 év függvényében tartja elképzelhetőnek.

Obermann nézeteit egyébként az Orange vezérigazgatója osztja, szerinte is konszolidációra szorul az európai távközlési szektor, azaz előbb-utóbb itt lehet az ideje a vállalati felvásárlásoknak, illetve fúzióknak.

Az Orange vezérének elmondása szerint a francia telekommunikációs vállalat elsősorban a startupok felé kacsintgat, valamint nagy lehetőséget lát a YouTube egyik nagy riválisában a Dailymotionben. Az utóbbiban többségi részesedéssel rendelkező Orange a honlap megerősítése érdekében több jelentős piaci szereplővel is tárgyalásokat folytat.