Számára eddig szűz területre tévedt a Mol

Vágólapra másolva!
Számára eddig szűznek számító területre lépett a Mol a ma bejelentett északi-tengeri bevásárlásával. Több olajmezőben is részesedést vásároltak, melyekért összesen 375 millió dollárt, vagyis 82,5 milliárd forintot fizetnek. Egy politikai kockázatoktól mentes övezetbe tévedtek, amit csakúgy örömmel fogadhatnak a befektetők, mint azt, hogy a kitermeléshez már középtávon hozzájárul majd a régió. Nem utolsó sorban egy stratégiai partnerre is szert tettek, együtt talán könnyebb lesz majd kiaknázni a tengeri olajfúrásban rejlő lehetőségeket.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben látott, hallott nyilatkozatok, közlemyének szerint várható volt, hogy a Mol bejelent egy nagyobb tranzakciót. Erre Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója már a gyorsjelentés során is felhívta a figyelmet, majd később akkor is, amikor arról beszélt Herndái a CNBC-nek, hogy kevésbé kockázatos piacon nézelődik a Mol. Ezek alapján lehetett várni, hogy a társaság nem egy közel-keleti országban fektet majd be, hanem egy biztonságosabba.

A ma reggeli bejelentés szerint a Mol az Északi-tengerre fókuszál és több mezőben szerez részesedést a vállalat, amelyeket a BASF-hez tartozó Wintershall-tól szerez meg. A Mol a nem operátori szereplő lesz a mezőkön (50 százalékos, vagy az alatti részesedéssel bír majd), amelyek mindegyike tengeri mezőnek számít. A Mol számára az Adriai-tengeren szerzett tapasztalokat tovább bővítheti az itteni jelenlét.

A tranzakció révén a Mol 28 millió hordóegyenértékes 2P készlethez jut hozzá, továbbá 9 millió hordónyi olyan olajhoz, amelyek jó esetben kitermelhetővé válhatnak. Összesen tehát a kitermelhető olaj mennyisége több mint 4 százalékkal emelkedik meg. Érdekesség, hogy egy, a napokban megjelent Molról szóló elemzésben arról értekezett egy lengyel elemző, hogy a Mol akár jövő év elején is bejelentheti, hogy újraértékelés miatt felfelé módosítják a kitermelhető készletek nagyságát.

A területtel kapcsolatban érdemes még azt is kiemelni, hogy rendkívül magas, 97 százalék az olaj aránya. Ezáltal a Mol nagyobb realizált szénhidrogénárat tud majd elérni.

Forrás: Investor.hu

A most megvásárolt eszközök - mivel egy részük működő - azonnal hozzá tudnak járulni a Mol szénhidrogén kitermeléséhez. A Broom mező hozzájárulása 1 ezer hordó lesz napi szinten, 2015-ben pedig már 6 ezer hordóra is rúghat több területtel együtt a kitermelés nagysága az Északi-tengeren.

A kitermelés a csúcsát 2018-2019-ben érheti el, ekkor 16-18 ezer hordóval lehet nagyobb a szénhidrogén felszínre hozása, ami 2012-ben nagyjából napi 118 ezer hordó volt naponta, de idén tovább zsugorodott a kitermelés. Igaz, ebben szerepe volt az orosz ZMB mező eladásának is.

Forrás: Mol, Investor.hu

A legutóbbi negyedéves jelentésből pedig az is kiderült, hogy októberben már csak napi 96 ezer hordó körül alakult a kitermelés, így a termelő eszközök vásárlása jó hír lehet.

Forrás: Investor.hu

A Mol összesen 375 millió dollárt fizet az eszközökért (2014 első negyedévében zárulhat a tranzakció, ami az ár módosulásával is együtt járhat), amelyet a működéséből tud finanszírozni.

Az akvizíció miatt még nagyjából 500-600 millió dollárt kell még a Molnak majd befektetnie 2019-ig.

Forrás: Investor.hu

A bejelentésre jól reagált a Mol árfolyama, közel 3 százalékos pluszba lendült a részvény. Ezzel pedig kísérletet tehet a részvény, hogy elszakadjon a lokális mélypontjától.

A Mol árfolyama (Ft) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Érdekesség, hogy a Mol régiós szektortársa, az OMV nyáron jelentett be egy hatalmas, 2,65 milliárd dollár nagyságú tranzakciót, ami szintén az Északi-tengerhez kapcsolódik. Az akvizíció révén az OMV kitermelése mintegy 40 ezer hordóval ugrik meg és a kitermelhető készletei is nagyjából 20 százalékkal emelkednek. Az OMV tranzakcióját több elemző is negatívan értékelte, mert szerintük a cég túlságosan sokat fizetett az eszközökért, ráadásul jelentős összeget kell még majd beruházásra fordítania.