Jön az év utolsó kamatdöntése

Vágólapra másolva!
Zárószavazás a jövő évi költségvetésről, kamatdöntés, és - az alacsony infláció miatt - emelkedő reálbérek. Ez várható a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Utolsókat rúgja az idei év, egyre többször mondhatjuk azt, hogy valami utoljára történik az idén. E héten ülésezik az Országgyűlés idén utoljára, két külön ülés lesz hétfőn és kedden. Hétfőn a képviselők még módosíthatják a jövő évi költségvetést, kedden a zárószavazás lesz.

A Monetáris Tanács kedden hozza meg az idei év utolsó kamatdöntését. Tekintettel a legutóbbi 0,9 százalékos inflációs adatra, az elemzők többsége a kamat további csökkentését várja. Matolcsy György azonban sokakat meglepett már, érdemes lesz figyelni az eseményeket.

Jönnek a héten az építőipari adatok, s örvendhetünk a keresetek emelkedésének. A KSH egy ideje ugyan csak a nominális keresetváltozást közli, a reálkereset változását nem, de az NGM valószínűleg elvégzi majd a szükséges osztást. Az alacsony infláció miatt ugyanis alighanem megint el lehet majd mondani, hogy szépen nőttek a reálkeresetek.

S ha már a béreknél tartunk: számíthatunk hétfőn egy olyan sajtóhírre is, hogy mintegy 30 ezer vasutas kap fejenként nettó 33 700 forintot még karácsony előtt, a kormány és a VDSzSz Szolidaritás közötti megállapodásnak köszönhetően.

A héten a nemzetközi adatokat sem árt követni, a hét elején az eurózóna beszerzési menedzser indexe, az amerikai és a brit infláció, a hét közepén az amerikai új lakásépítések adata és a Fed-kamatdöntés, a hét vége felé pedig az eurózóna fogyasztó bizalmi adata érdemel nagyobb figyelmet.