Kevesebbet kell adózni a "jó erkölcsbe ütköző" végkielégítésből

2013.12.16. 10:48

Január elsejétől 75 százalékra csökkenhet a végkielégítések különadójának mértéke a mostani 98 százalékról a közszférában. Az erre vonatkozó módosító javaslatot a vidékfejlesztési miniszter nyújtotta be. A különadót 2010-ben a jó erkölcsbe ütköző jövedelmekre és a társadalmi igazságérzetre hivatkozva vezette be a kormány.

Egy 2010-ben hozott törvény értelmében az állami és önkormányzati vezetők, képviselők, a köztulajdonban álló cégek vezető tisztségviselői és felügyelőbizottságának tagjai a végkielégítésük kétmillió forint fölötti része után 98 százalékos különadót kell, hogy fizessenek. Más állami cégnél foglalkoztatottaknál a három és félmillió forint fölötti részre vonatkozik ez a szabály.

Az adócsökkentésről szóló javaslatot Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter agrár- és környezetügyi törvénymódosítások között nyújtotta be.

Az Országgyűlés 2010. július 22-én döntött a most csökkenteni kívánt adóról. A kormány akkori indoklása szerint a jó erkölcsbe ütköző jövedelmeket akarták így megadóztatni. Ehhez az alkotmányt is módosították, hogy "törvény a társadalmi igazságérzetet sértő, jó erkölcsbe ütköző juttatásokra külön mértékű adót állapítson meg".

A különadó miatt korábban több érintett bírósághoz fordult, legutóbb idén novemberben mondta ki a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy ellentétes a magántulajdon védelmének elvével a közszférában a végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadó.