Vágólapra másolva!
Nagyobb emelkedéssel indított a Richter a brazil terjeszkedés hírére, de a gyógyszerpapíron kívül a Magyar Telekom is lendületbe jött nyitás után. Ennek köszönhetően a BUX is emelkedni tud, míg Európában többnyire kisebb mínuszban indult a kereskedés. Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Mínuszok uralkodnak Ázsiában
Vágólapra másolva!

Jól indította a hetet a magyar részvényindex, mely már 0,6 százalékos pluszban található. A BUX ezzel a legjobban teljesítő indexnek számít a régióban.

A BUX elsősorban a Richter erősödésének köszönheti jó teljesítményét, a gyógyszerpapír 1 százalékot ugrott, nagy részben a brazil terjeszkedés hírére. A többi blue chip közül a Magyar Telekom is jó teljesít, 0,6 százalékot erősödött, míg a Mol 0,5 százalékos pluszban található. Az OTP viszont nem tud csatlakozni társaihoz, és 0,6 százalékot esett.

A forint egyelőre nem mutat határozott irányt, és 301,7-nél mozog az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 219,3-nál, a svájci franké 247-nél található.

A hazai befektetőknek érdemes lesz figyelni a Kúriára is, mely ma hoz döntést a devizahitelesek ügyében.

Európában vegyesen, a pénteki záróértékek közelében indították a napot a vezető részvényindexek. A befektetők vélhetően kivárhatnak a vételekkel a szerdai Fed ülés előtt, ahol eldől, hogy csökkent-e a jegybank a QE3 programon. A főbb részvényindexek közül csak a belga és a spanyol tud minimálisan emelkedni, a többi kisebb mínuszban található.

A hangulaton nem tudnak segíteni a vártnál gyengébb francia makroadatok, a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex decemberi értéke 47,1 pontra esett vissza (várt: 49 pont), míg a szolgáltatószektorban 47,4 pontra csökkent az index. Az adatok a szektorok vártnál nagyobb zsugorodásáról árulkodtak.

Az H&M remekül teljesít eddig, mivel novemberben 10 százalékkal nőtt a legalább egy éve nyitva lévő üzleteinek forgalma éves alapon, miközben az elemzők csak 3 százalékot vártak. A részvény már 2,6 százalékot erősödött a remek statisztikákra.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]
EURHUF árfolyam Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]