Fontosnak és lehetségesnek nevezte a harmadik rezsicsökkentést Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus megerősítette, hogy a Fidesz-frakció januári ülésén dönt majd az újabb rezsicsökkentésről, amelyet lehetségesnek és fontosnak is tart, a villamos energia és a gáz ára ugyanis a magyar családok keresetéhez képest még mindig az európai átlag felett van. A cél ezért az, hogy ezek az árak elérjék az európai átlagot - mondta, hozzátéve, hogy ennek érdekében dolgozik az általa vezetett munkacsoport, amelynek tagja Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára és Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa.

Rogán Antal hozzátette, hogy "szeretnék górcső alá venni a rezsi minden egyes elemét, még olyanokat is talán, amelyekkel egyébként a korábbi időszakban nem foglalkoztunk". Jelezte ugyanakkor, hogy vizsgálódásuk tárgya elsősorban az áram- és a gázár. A frakcióvezető közölte: az újabb rezsicsökkentés időpontjára és mértékére januárban tesznek javaslatot a frakciónak.

Az ellenzéki reagálásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, megérti az "ellenkezésüket", a jelenlegi kormánytöbbség ugyanis az elmúlt egy évben bebizonyította, nem igaz, amit állítanak, hiszen az MSZP és az SZDSZ korábban mindig azt mondta, hogy az árak csökkentése nem lehetséges, sőt növelni kell őket.

A rezsicsökkentés folytatásának igenis van tere - nyomatékosította Rogán Antal, hozzátéve, hogy az eddigi húszszázalékos áram- és gázárcsökkenés csak a felét adta vissza az embereknek ahhoz képest, mint amennyit a Gyurcsány-Bajnai-kormány idején végrehajtott áremelések elvettek tőlük.

Szavai szerint az is a rezsicsökkentés folytatása mellett szól, hogy a világpiacon több olyan terület is van, ahol árcsökkenés várható, érezhető.

A sajtótájékoztatón az is szóba került, hogy január 1-jétől 75 százalékra csökkenhet a végkielégítések különadójának mértéke a közszférában a mostani 98 százalékról egy a vidékfejlesztési miniszter által benyújtott, zárószavazás előtti módosító javaslat értelmében. A Fidesz frakcióvezetője jelezte, a javasolt módosítás a kormány az Európai Unió közötti vitával függ össze, az unió ugyanis nullára szeretné csökkenteni a végkielégítések különadóját. A politikus elmondta, bár ő az eredeti 98 százalékkal értene egyet, de ha a kormány úgy véli, a 75 százalékot könnyebb megvédeni, akkor ez egy értelmes kompromisszum lehet.