Tovább pörög a német gazdaság

Vágólapra másolva!
Vegyes képet festenek a délelőtt közzétett európai beszerzési menedzserindexek. A francia feldolgozóiparban és szolgáltatószektorban folytatódott a zsugorodás, mely ráadásul a vártnál nagyobb mértékű volt. Az eurózóna feldolgozóiparában viszont 31 hónapja nem látott növekedés megy végbe, és a német adatok szerint is folytatódott Németország gazdaságának javulása.
Vágólapra másolva!

A ma közzétett beszerzési menedzserindex (PMI) adatok vegyesen sikerültek (az indexek 50 pont felett a szektor növekedését, az alatt annak zsugorodását jelzik):

  • A francia feldolgozóiparban 47,1 pontra csökkent az előzetes decemberi beszerzési menedzserindex értéke (várt: 49 pont) a novemberi 48,4 pontról. Ez a szektor várt javulása helyett annak nagyobb zsugorodásáról árulkodott.
  • A francia szolgáltatószektor PMI értéke 47,4 pontra csökkent (várt: 48,7 pont), míg novemberben 48 pontot mutatott.
  • Németország feldolgozóiparában a PMI decemberi értéke 54,2 pontra ugrott (várt: 53 pont), miközben az elemzők csak 52,7 pontra számítottak. Eszerint nagyobb volt a szektor bővülése a vártnál.
  • A német szolgáltatószektorban viszont visszaesést lehetett látni, a PMI 54 pontra csökkent decemberben a novemberi 55,7 pontról (várt: 55,3 pont). Ez viszont még mindig jelentősebb növekedésnek felelt meg.
  • Az eurózóna feldolgozóiparában a PMI értéke 52,7 pontra emelkedett decemberben a várt 51,9 pont helyett. Ez a vártnál nagyobb növekedésről árulkodott, miután novemberben 51,6 pont volt az index értéke. Az index ezzel 31 hónapos csúcsára került.
  • Az eurózóna szolgáltatószektorában viszont lassult a növekedés, decemberben 51 pont volt az index értéke a novemberi 51,2 pont után (várt: 51,5 pont).

A statisztikákra lendületbe jöttek az európai részvényindexek, a német DAX már 1,1 százalékos pluszban mozog, de a francia CAC is 0,8 százalékot tudott erősödni.