Kezd magához térni az európai autópiac

Lányok autóban
Vágólapra másolva!
Tovább éledezik az európai autópiac, novemberben ismét növekedni tudtak az újautó-eladások az ACEA adatai szerint. Az iparág egy évek óta tartó mélyrepülésből próbál talpra állni, ami a jelek szerint sikerül is neki, bár a pezsgőt még korai lenne eldurrantani.
Vágólapra másolva!

Van ok az optimizmusra

Novemberben is folytatódott az európai autópiac lassú talpra állása az ACEA által közzétett értékesítési adatok szerint. A hónap során 938 021 darab újautót regisztráltak az Európai Unióban, ami 1,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ez ugyanakkor kissé elmarad a szeptemberi 1,159 milliós, és az októberi 1 milliós regisztrációtól, de az elmúlt évek folyamatos lejtmenetét elnézve mindenképpen bizakodásra ad okot.

Az elmúlt tizenkét hónapban pedig már 11,74 millió darab újautó lelt gazdára az EU-ban, melynél többre legutóbb csak idén áprilisban volt példa. Ezzel végérvényesnek tűnik, hogy megállt az európai autópiac elmúlt években megfigyelt mélyrepülése, és lassú javulásnak indult az iparág. A 12 havi gördülő (tehát mindig az előző 12 hónap összegét mutató) értékesítések szinte folyamatosan növekednek idén június óta, és úgy tűnik, hogy a nyári mélypontról fel tudnak pörögni az értékesítések.

Az éves értékesítések száma viszont még bőven 12 millió darab alatt mozog, holott a 2008-as válság előtt még 15 milliónál is több autót el tudtak adni a gyártók egy év alatt.

Forrás: ACEA, Investor.hu

Az elmúlt évek lejtmenetének oka, hogy a gazdasági recesszió, a magas munkanélküliség miatt egyre kevesebben engedhették meg maguknak az autóvásárlást, mivel csökkent az elkölthető jövedelmük. Az eurózónában rekordszinten, 12,2 százalékon áll a munkanélküliségi ráta.

Az elmúlt hónapokban viszont az európai gazdaságok megindultak a lassú javulás útján, a harmadik negyedévben 0,1 százalékkal tudott bővülni az eurózóna GDP-je az előző negyedévhez képest. Az autópiac pedig ennek köszönhetően, és ezzel párhuzamosan kezd lassan magához térni, tehát ennek lehet betudható a mérsékelt ütemű növekedés.

Pörögnek a spanyolok

Az EU tagországaiban viszont továbbra sem egységes a kép. Spanyolországban változatlanul szárnyal az autópiac, és novemberben több mint 15 százalékkal több újautót adtak el, mint egy évvel korábban (összesen 55450 darabot). A spanyol értékesítések pörgésében a kormányzati ösztönző csomagok játszanak szerepet, melyekkel a spanyol vezetés igyekszik egyre jobban felpörgetni az eladásokat.

Ezzel szemben Németországban 2 százalékos, Olaszországban és Franciaországban 4 százalékos volt az éves visszaesés. Külön örömteli, hogy Magyarországon is folytatódott a javulás, és az októberi 26,7 százalékos növekedés után további 6,4 százalékkal emelkedtek az eladások éves alapon. Itthon 4942 újautót sikerült értékesíteni novemberben.

Forrás: ACEA, Investor.hu

A nagy gyártók közül a Renault továbbra is jó formában volt, és 7,3 százalékkal tudta növelni eladásait novemberben egy év alatt. A francia autógyártó az utóbbi hónapokban kétszámjegyű növekedésre is képes volt. A többi autógyártó értékesítései viszont visszaestek, a BMW 11 százalékos, a Fiat 8 százalékos, a Mercedeseket is gyártó Daimler 5,3 százalékos csökkenést szenvedett el.

Forrás: ACEA, Investor.hu