Magyar siker az Europan várostervezési pályázaton

Vágólapra másolva!
Egy magyar és egy francia építészcsapat tervét díjazták a nemzetközi EUROPAN 12 várostervezési pályázat Rákos-patak menti zöldfelület zuglói szakaszára érkezett pályamunkák közül.
Vágólapra másolva!

A 16 ország 51 területére meghirdetett nemzetközi pályázat budapesti helyszínére 26 pályamű érkezett.

A soknemzetiségű bíráló bizottság párizsi ülésén nem ítélt ugyan oda első díjat, de két tervet is kiválasztott megvételre: a gödöllői Guba Sándor, Besenyei Balázs és Szabó Lilla munkáját, valamint a francia Romain Granoux, Francois Justet és Margaux Minier Manual tervét - közölte a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.

A kétévente megrendezett EUROPAN pályázat elsődleges célja, hogy fiatal európai tervezők munkájával segítse a települési önkormányzatokat.

A pályázat számára tervezési helyszínt biztosító önkormányzatok - amelyek egyben a pályázat támogatói is - stratégiai jelentőségű, ám rendszerint hosszú ideje rendezetlen, kihasználatlan helyszíneire innovatív és előremutató városépítészeti tervek készülnek.

A Rákos-patak mentére készült tervekből a Zuglói Önkormányzat január végétől kiállítást tervez, ahol a látogatók is leadhatják majd szavazataikat. Várhatóan 2014-ben megindul a pályázat eredményeit felhasználó tervezés, és 2015-ben egyes területrészeken a kivitelezés is megtörténhet.