Drágább lesz a gáz Lengyelországban

Vágólapra másolva!
Elfogadta a lengyel energiapiaci szabályozó a jövő évi gázár emelést, ugyanakkor párhuzamosan csökkentik Lengyelországban az elektromos áram árát.
Vágólapra másolva!

Lengyelországban is hozzányúlnak az energiaárakhoz, de ott nemcsak a csökkentés van napirenden.

  • A lengyel energiapiaci felügyelet (URE) jóváhagyta a jövő évi 1,5 százalékos gázáremelést, mivel a lengyel PGNiG is drágábban kapja majd az orosz Gazpromtól a gázt.
  • Az URE rábólintott arra is, hogy jövő évben az elektrom áram ára akár 6,5 százalékkal is csökkenhet egyes fogyasztóknál.

A felügyelet szóvivője szerint a jövő évi gázár az emelkedés ellenére is a 2012-es szint alatt lesz. Még 2012-ben 3,3 százalékkal csökkentették az ipari fogyasztók számára a gáz árát, míg 10 százalékkal a lakossági ügyfelek számára, mivel módosult a hosszú távú gázszállítási megállapodása a PGNiG-nek és az orosz Gazpromnak.

Az URE 6,2-6,5 százalékkal csökkenti jövőre az elektromos áram árát a lakosság részére, mivel a nagykereskedelmi árak is visszaestek, így ezt áthárítják a felhasználókra. Azért, hogy örüljön annyira mindenki, az elosztási díjak emelkedni fognak, de összességében 2,5 százalékkal fizethetnek kevesebbet a háztartások jövőre.

A hírre a PGNiG 2,8 százalékos drágulással reagált.

PGNiG napi grafikon (Varsó) Forrás: Bloomberg